• Het team van Stichting Duurzaam Molenlanden.
• Het team van Stichting Duurzaam Molenlanden. Foto: Beeldbruis

Stichting Duurzaam Molenlanden presenteert zich op nieuwjaarsreceptie gemeente

Duw in de rug voor duurzaam leven

molenlanden • De bestuursleden zijn de eersten om toe te geven dat duurzaamheid een weinig concreet begrip is. "Om het toch concreet te maken richten we ons op vier thema's: de overgang van fossiele energie naar groene energie met duurzame huizen (energietransitie), het verminderen van afval (circulariteit), meer groen (biodiversiteit) en de regio klimaatbestendig maken (klimaatadaptatie)", vertellen Martijn de Jong en Cora de Groot.

Zij zijn samen met negen andere Molenlanders de drijvende krachten achter de nieuwe stichting. De basisgedachtes van Duurzaam Molenlanden: vindt het wiel niet opnieuw uit, maar leer van anderen uit je omgeving én ga aan de slag met kleine stappen die voor iedereen haalbaar zijn. "Een goed voorbeeld om bijvoorbeeld klimaatadaptatie praktisch in te vullen is het verwijderen van de tegels uit je tuin en er groen voor terug te planten. Zo voorkom je wateroverlast bij hevige buien én zorg je voor meer afkoeling op warme dagen." Martijn en Cora wonen allebei in Giessenburg. Geen toeval, want het oprichten van de Stichting Duurzaam Molenlanden is een idee vanuit Duurzaam Giessenburg, een werkgroep van het plaatselijke Dorpsoverleg. "We merkten dat er in andere dorpen ook allerlei activiteiten waren op het gebied van duurzaamheid. Gezamenlijk kun je veel meer doen en hebben je acties een grotere impact. Om over en weer te inspireren en van elkaar te leren, hebben we de stichting opgezet."

Er is al veel werk verzet om invulling te geven aan Duurzaam Molenlanden. Via het netwerk van de betrokkenen kwamen er steeds meer leden bij. "Het is zo gaaf om te zien hoeveel enthousiasme en bevlogenheid zij meebrengen. Neem Gerjan de Vries en Menno van Driest, die beiden in Brandwijk wonen. Zij hebben veel kennis in huis voor het bouwen van onze nieuwe site en lopen over van creativiteit. Alle Molenlanders die willen bijdragen of meedoen zijn welkom." Het werk achter de schermen gaat door, maar 2021 staat in het teken van het zoeken van de schijnwerpers. Dat begint tijdens de online nieuwjaarsreceptie van de gemeente op vrijdag 8 januari. Martijn: "Voor 'Molenlanden waait door' word ik dan geïnterviewd. Ik vertel over de lancering van de stichting op 1 februari en ga in op wat we willen bereiken." Diezelfde datum gaat ook de website online. Cora: "Daar komen verhalen van Molenlanders op te staan die vertellen hoe zij invulling geven aan duurzaamheid. Ook plaatsen we meer informatie over duurzame initiatieven, zoals grootschalige opruimacties van zwerfafval. De ervaringen en ideeën zetten we op dit platform in de etalage." Op 15 februari is het plan een eerste (online) bijeenkomst te houden over circulariteit, in aansluiting op de landelijke Week van de Circulariteit. "En we zijn nog aan het nadenken over meer mogelijkheden, zoals het aanbieden van een projectleider als er in een dorp een duurzaam initiatief wordt opgezet."


Geurt Mouthaan