Kerstcadeau

Het kerstcadeau van de gemeente Vijfheerenlanden, voor de inwoners van de voormalige gemeentes Zederik en Leerdam is dan toch gearriveerd. Nou, de mokerslag is bij heldere hemel neergekomen op het hoofd van onze nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Sjors Fröhlich ervaart deze uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag als een mokerklap. Volgens mij doet onze burgemeester net of hij dit voor het eerst hoort, wij als inwoners van Ameide en wijde omgeving wisten al lang dat wat in het vat zit niet verzuurt en dat de Fam. van Nieuwpoort uit Gouda die eigenaar was van Betonfabriek Niemans in Vianen in het volste recht stond om hun gelijk te halen bij de rechter. Dat de gemeente Vianen destijds (1976) met deze nare kwestie werd opgezadeld is te danken aan de manier van zakendoen die waarschijnlijk zelfs is toe te schrijven aan een wethouder van de toenmalige gemeente Hagestein waaronder het perceel destijds viel. Om een lang verhaal kort te maken: Niemans beton heeft destijds een regeling aangeboden aan de gemeente Vianen en daar is toen geen gebruik van gemaakt.
Nu men ingedeeld is bij de gemeente Vijfheerenlanden, waar wij als inwoners van de toenmalige gemeente Zederik fel in de meerderheid op tegen waren maar waar de politieke kopstukken van toen ons gewoon hebben overgeleverd, zullen we dus ook moeten aanvaarden, dat de gemeentelijke belastingen per inwoner dientengevolge verhoogd zullen worden. Maar wat mij wel via inside informatie ter ore kwam, was dat beide gemeenteraden, dus zowel die van Zederik als die van Leerdam, geïnformeerd zijn via een info-bijeenkomst over de risico's inzake claimgeschiedenis van Niemans beton, alvorens de beslissing te nemen qua herindeling. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, nietwaar? U zult dit kerstcadeau in de komende tijd wel tegemoet kunnen zien aan de verhogingen van de OZB en begrafeniskosten en nog meer gemeentelijke belastingen, ook de grondprijs per vierkante meter zal door dit gebeuren aanmerkelijk de lucht inschieten want een ding is zeker: betalen zullen we dat met elkaar als bewoners van de gemeente Vijfheerenlanden.
Dat onze burgemeester zich hierover verbaast, kan ik mij niet voorstellen, want een inwoner uit Tienhoven wist twee jaar terug op Radio Utrecht al te melden dat hij er fel op tegen was om te worden overgeleverd aan deze nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, vanwege de schuld die de gemeente Vianen had bij Niemans Beton. Als er een wist hoe dat varkentje in elkaar zat was hij het wel. Dus, meneer Fröhlich moet zich nou niet als de burgervader presenteren die hier niet van wist. Als inwoner van Meerkerk en Schoonrewoerd leest u toch ook kranten? Ik geef u als burgemeester en raad van Vijfheerenlanden een goede raad: ga niet in hoger beroep, want dan begaat u dezelfde fout als destijds de gemeente Vianen, maar accepteer nu maar dat onze Eneco tegoeden en de positieve jaarrekening in het honderd lopen en er een adequaat plan de campagne moet worden opgesteld om dit kerstcadeau te gaan betalen.

H. de Muinck, Ameide