Kerstcadeau 2

Daar was dan eindelijk het VIJFHEERENLANDEN kerstcadeau. De rechter heeft uitspraak gedaan en we kunnen de Eneco winsten over maken aan Niemans Beton.

Van het begin af aan was duidelijk dat de samenvoeging met Vianen borg zou staan voor een fikse betaling. De fusie waaraan geen burger te pas kwam en er zelfs geen oordeel over mocht vellen. Het is wel diezelfde burger die het gelag mag betalen.

Vanaf het begin dat er sprake was van een fusie met Vianen ben ik het proces op afstand gaan volgen. Met verbazing en zeer sceptisch zag ik het totaalplaatje voorbijkomen: van bovenaf gestuurd, onrealistische argumenten en als klap op de vuurpijl resulterend in een college aangestuurd door een college waarvan 4 van de 6 wethouders uit Vianen kwamen. Ik schreef hierover in Het Kontakt van 4 januari 2019: 'Ineens woon je in Groot Vianen'.

Ook nog toegevoegd aan Utrecht hetgeen enorm veel extra geld met zich meebracht (mijn schrijven, Kontakt 11 maart 2020). Over de Niemans claim werden de fracties goed op de hoogte gehouden werd er steeds gezegd. Ook was er door Vianen een reserve voor apart gezet.
In de reacties in Het Kontakt lees je van de betrokkenen dat ze verbijstert, geschrokken en er geen woorden voor hebben.

Als inwoner heb ik tijdens de besprekingen eens een beetje gegoogeld op Vianen/ Niemans beton en daaruit kon je als leek al concluderen dat het niet zomaar met een sisser af zou lopen. Bedragen van 80 tot 117 miljoen. Uitspraken van rechters van 42 tot 52 miljoen, schikkingsvoorstel van 52 miljoen. Advocaten die denken aan een paar miljoen. Kortom een soapvoorstelling.
Beter als de raadsleden ook eens gegoogeld hadden in plaats van zich steeds te laten informeren door deskundigen, maar dat terzijde.

Steeds opnieuw blijkt dat van hogerhand opgelegde fusies en andere zaken zonder enige inspraak van burgers op een fiasco uitlopen. Hier in de regio onder andere ook de Betuwelijn. Ergste van 't hele geval: de Eneco gelden gaan verloren maar door de aandelenverkoop verdwijnt ook de jaarlijkse dividenduitkering van Eneco. Dit zal ons nog jaren achtervolgen.

Inmiddels onder toezicht gesteld, wat betekent dat we geen zelfstandige stap meer kunnen zetten. Zie hier het plaatje dat geen burger wilde. Vianen zijn 'vuiltje' kwijt, bestuurlijk zwaar vertegenwoordigd en de omliggende gemeenten hebben het nakijken en mogen knarsetandend toezien. En Den Haag: weer een probleem opgelost en VIJFHEERENLANDEN kan straks niet anders dan accepteren wat de provincie voorschrijft.
En dat zal niet altijd met beste zijn voor onze landelijke omgeving, wees daar maar van overtuigd.

Ad van Ekeren
Leerdam