• Vorig jaar werden er drie diensten gehouden in een volle Bethelkerk.
• Vorig jaar werden er drie diensten gehouden in een volle Bethelkerk. Foto: Nico van Ganzewinkel

'Wij hopen zo het jaar met een goed-leven-moment af te sluiten'

Top 2000 dienst dit jaar digitaal

leerdam • Op 30 december om 19:00 uur wordt via het You Tube kanaal van Kerk aan de Linge de bijzondere dienst live uitgezonden. Sprekers zijn onder meer burgemeester Sjors Fröhlich en de landelijk bekende Ernst Kuipers. Het grote verschil met vorige jaren is dat de dienst geheel ‘coronaproof’ wordt gehouden. Na de ontwikkelingen van de afgelopen maanden is besloten een Top 2000 te organiseren zonder publiek en zonder koor, maar wél met een band en interessante sprekers. “Alleen de band en een aantal technici zijn in de kerk aanwezig. Meer vonden we niet verantwoord”, zegt organisator Erwin Donga.

Het evenement is inmiddels een begrip in Leerdam. “Vorig jaar hielden we drie bijeenkomsten, de kerk zat elke keer vol. Dat betekent dat er in totaal zo’n duizend belangstellenden de dienst hebben bijgewoond.” Volgens Donga zijn de zorg die aan de voorbereiding van het evenement wordt besteed, het laagdrempelige karakter van de dienst en het moment van het jaar de pijlers van het succes. Vandaar dat de organisatie met veel enthousiasme aan de slag ging met de voorbereidingen voor de nieuwe editie. Ondanks ‘corona’ leek het vlak na de zomer toch mogelijk met een klein koor te starten met de repetities voor de Top 2000 dienst. “Helaas werden we ingehaald door de werkelijkheid met het stijgend aantal besmettingen”, verzucht Donga.


Mooie liederen

Het enige waar de organisatie ‘gewoon’ mee aan de slag kon, was de Bethelband. “Die zijn al een aantal maanden bezig, maar de verdere invulling van de dienst bleef een zoektocht.” Ondanks de vele beperkingen, wil de organisatie de mensen met mooie liederen en aansprekende verhalen hetzelfde gevoel geven als ‘live’ in de Bethelkerk. De Top 2000 dienst werkt elk jaar met een thema. Dit jaar is gekozen voor ‘Het goede leven’, het landelijke thema van de Protestantse Kerk in Nederland. “Juist door de coronacrisis ervaren wij hoe kwetsbaar en breekbaar ons welvarende bestaan is en gaan we met elkaar op zoek naar ‘het goede’ dat dieper gaat en misschien wel te vinden is in een mooi lied uit de Top 2000”, legt Donga uit.


Bijzondere sprekers

De nummers worden omlijst met verhalen van bijzondere sprekers die de teksten in een ander licht plaatsen. Zo heeft burgemeester Sjors Fröhlich zijn medewerking toegezegd en ook Fred Blokhuis, hij is Nederlands gereformeerd predikant en hield bij de EO een pleidooi voor volledige acceptatie van homo’s door de kerk. Ernst Kuipers – voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC – levert eveneens een bijdrage. Daarnaast komen mensen uit de eigen gemeente aan het woord. “Zoals mensen die ernstig ziek zijn geweest en revalideren en ouderen die geconfronteerd worden met eenzaamheid.” Elke spreker krijgt een paar minuten de tijd om iets over ‘het goede leven’ te vertellen. “En uiteindelijk draait het allemaal om de muziek.” Dit jaar staan onder meer ‘Alles is Liefde’ van Blöf, ‘Halleluah’ van Leonard Cohen, ‘Nothing else matters’, ‘Heal the world’ en ‘Iedereen is van de wereld’ op de playlist.

Omdat het evenement dit jaar zonder publiek wordt gehouden, doet de organisatie er alles aan om thuis de sfeer van de Top 2000 te benaderen. "Het is een uitdaging de mensen er bij te betrekken. Vandaar dat we een verrassingspakket hebben samengesteld. Dit pakket bevat naast een aantal lekkernijen ook voorwerpen die nodig zijn om in de dienst te gebruiken. Vorige week waren er al meer dan 250 besteld. Met dit pakket willen wij het ‘samen gevoel' bewerkstelligen en mensen een actieve rol geven”, vertelt Donga. Het pakket is gratis te bestellen via www.top2000-leerdam.nl. Mensen kunnen ook vanuit huis reageren op de dienst en gebedspunten indienen. Donga kijkt ondanks de bijzondere omstandigheden uit naar het evenement. "Wij hopen dat veel mensen kijken en luisteren om zo het jaar met een ‘goed-leven-moment' af te sluiten en op een positieve manier vooruit te kijken naar 2021."