• Henk Stigter en Gerrit van Bruchem met een aantal foto’s van de oliebollenverkoop uit de oude doos.
• Henk Stigter en Gerrit van Bruchem met een aantal foto’s van de oliebollenverkoop uit de oude doos. Foto: Wijntjes Fotografie

'Oliebollenverkoop loopt als rode draad door vereniging'

SV Lopik houdt 60ste oliebollenactie

lopik • De start van het oliebollenfestijn was in 1960, toen de echtparen Helsloot en Vonk, die de kantine van SV Lopik beheerden, met twee steelpannen en een butagasstel de nacht voor oudejaarsdag aan de slag gingen. Gerrit van Bruchem hielp in de beginjaren op 15-jarige leeftijd al mee en had de juiste slag van het oliebollen maken snel te pakken.

“De eerste jaren ging het om enkele honderden oliebollen”, vertelt de oud-voorzitter. “Bedrijven sponsorden alle ingrediënten, de olie en het gas. De opbrengst werd onder meer besteed aan de aflossing van het oude clubgebouw, dat nu nog fungeert als opslagruimte. De saamhorigheid om zo’n bakklus te klaren was groot. Met een hapje en drankje erbij was het altijd gezellig. In de jaren zeventig pakten we het oliebollenbakken grootschaliger aan. Bakkerij Langerak maakte het beslag, dat in speciekuipen richting kantine ging. Inmiddels hielpen veertig vrijwilligers mee om tot de juiste bol te komen. Het ging weleens mis. Een keer zat er teveel gist in het beslag, dat maar bleef rijzen. ’s Nachts hebben we al het onbruikbare deeg in Jaarsveld vanaf de loswal als visvoer in de Lek gekieperd.”

De traditionele oliebollenactie van SV Lopik rees sneller dan het beslag. De gemeente en bedrijven stelden de jaren daarna loodsen beschikbaar. Door vergrijzing nam de animo voor het bakken af en kocht de club fabrieks-oliebollen in. Dat was geen succes, omdat die baksels niet zo lekker waren. Al snel kwam bakkerij Lakerveld weer in beeld. Dit bedrijf kocht een oliebollenlijn om de duizenden oliebollen snel en vakkundig te bakken. Als nieuw product kwamen er appelbeignets bij. In 1978 verkocht de club 11.000 stuks en kon het 2.600 gulden bijschrijven in het kasboek.

Henk Stigter, die bij SV Lopik zijn voetbalcarrière afbouwde, kwam in beeld als vrijwilliger. “Ik voetbalde eerst bij IJFC, maar bij Lopik voelde ik me snel thuis,” vertelt de thans in Heemskerk wonende oud-voorzitter. “Ik merkte al snel dat de oliebollenactie als rode draad door de vereniging liep. Alle verhalen en anekdotes zijn nog springlevend. De oliebollen en appelbeignets komen nu uit Lopikerkapel. Het inpakken en gereed maken voor de verkoop gebeurt straks coronaproof net als de verkoop in de kraam op het dorpsplein. Een flyeractie brengt de Lopikse bewoners op de hoogte.”

SV Lopik kan de oliebollen niet huis-aan-huis aanbieden. Bestellen kan wel via 06-15502761 of 06-13952001 en per e-mail: oliebol@svlopik.nl. De bestellingen staan klaar in het clubgebouw. Bezorgen kan eventueel ook.


Wim Kroone