Afbeelding
Foto: Oasen

Drinkwaterbedrijf Oasen koopt grond van provincie Zuid-Holland

Nieuw natuurgebied Nieuw-Lekkerland GOED

nieuw-lekkerland • ‘Zo werken provincie en Oasen samen aan het versterken en verbinden van natuur en behoud van biodiversiteit’, stellen de betrokken partijen in een persbericht. ‘Dit maakt de polder een aantrekkelijke leefomgeving voor planten, dieren én mensen.’

Oasen werd na een openbare verkoopprocedure door de provincie geselecteerd als meest geschikte koper voor de natuurgronden in polder Nieuw-Lekkerland. Bij de verkoop zijn voorwaarden opgenomen voor de blijvende instandhouding van het natuurgebied. De provincie ziet toe op de naleving van de voorwaarden en op de bereikte resultaten voor de natuur. ‘Het typisch Hollandse landschap in de polder blijft beleefbaar voor bezoekers door nieuwe wandel- en fietsroutes. Natuur wordt sterker, water schoner en cultuurhistorische elementen zichtbaar.’


Een drinkwaterbedrijf dat een natuurgebied realiseert, het lijkt op het eerste gezicht niet de meest logische combinatie. "Als drinkwaterbedrijf zorgen wij voor de levering van drinkwater in het Groene Hart", licht een woordvoerder desgevraagd toe. "Als we water oppompen uit ondiepe en diepe grondlagen kan dat gevolgen hebben voor de omgeving. Om dat te compenseren, zorgen we voor ecologisch beheer van natuurgebieden. Daarnaast willen we voorkomen dat er gevaarlijke stoffen in de bodem van onze wingebieden komen. Daarom beschermen we de omgeving rondom onze winlocaties door er bijvoorbeeld een natuur- of recreatiegebied van te maken. Dit is een win-win."


Medeverantwoordelijk

Dat beaamt ook Oasen-directeur Walter van der Meer: “Schone bronnen zijn voor Oasen van groot belang. Bovendien maken we onderdeel uit van de samenleving en voelen we ons medeverantwoordelijk voor het in stand houden van de natuur. We maken zo duurzaam mogelijk drinkwater en redeneren daarbij vanuit de gehele waterketen. Met onze natuurgebieden die we op ecologische wijze beheren dragen we ons steentje bij.”


Met de aankoop van deze tien hectare grond in de Alblasserwaard breidt Oasen het wingebied uit en creërt het drinkwaterbedrijf het zesde natuurgebied dat op ecologische wijze beheerd wordt. "De uitbreiding van ons wingebied is nodig voor de toekomstige leveringszekerheid van drinkwater in de omgeving van Nieuw-Lekkerland."

Voor het poldergebied dat nu uit graslanden bestaat, ligt een plan klaar waarmee Oasen een leefgebied realiseert voor zeldzame moerasvogels als porseleinhoen, purperreiger en zwarte stern. "De komende jaren richten we het gebied in. Het inrichtingsplan houdt niet alleen rekening met het Werelderfgoed Kinderdijk, maar versterkt deze ook door het cultuurhistorische slotenpatroon te herstellen."

Oasen schreef een inrichtingsplan dat nog verder moet worden uitgewerkt. In het inrichtingsplan staat dat de gronden als natte natuur/moeras zullen worden ingericht die als leefgebied dienen voor redelijk zeldzame soorten vogels met een hoge natuurwaarde. De inrichting zal bestaan uit het weer in oude staat herstellen van slootpatronen (voor zover mogelijk) en het creëren van extra wateroppervlak/moeras. "Hiertoe moet nog nader onderzoek worden verricht."

Het zal overigens nog wel even duren voor het natuurgebied klaar is. Wanneer de werkzaamheden beginnen is nog niet bekend. "Hiervoor zijn we de plannen nog aan het uitwerken en dat kan nog zo een paar jaar duren."