Eerder al advies extern bureau bestuursmodel Kinderdijk

kinderdijk • De discussie rond het bestuursmodel speelde al in de toenmalige gemeente Molenwaard. In 2017 werd een onafhankelijk advies geschreven door een extern bureau.

Bestuursadviseur Piet Grinwis, van Bureau GrinswisZonneveld, concludeerde daarin dat ‘de communicatie en de afstemming met de bevolking (van het dorp en het molengebied) al langer als sterk onvoldoende wordt ervaren.’ Grinwis verwees daarbij naar de Belangenvereniging Kinderdijk. ‘Keer op keer maakt de vereniging duidelijk dat het dorp onvoldoende betrokken is en wordt in de ontwikkeling van het gebied, terwijl het dorp daarvan wel grote lasten ervaart. (..) De kritiek op de expansie- en dadendrang van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk richt zich sterk op de houding van de directie van de stichting. Deze zou onvoldoende oog hebben voor het rentmeesterschap en voor de lasten van de bevolking.’

Aanbevelingen

De bestuursadviseur concludeert dat herstel van het draagvlak noodzakelijk is en doet daarbij meerdere aanbevelingen. Als eerste noemt hij de opzet van een zogenaamde Visiegroep Ontwikkeling Kinderdijk, naast de stuurgroep (inmiddels het Bestuurlijk Platform). ‘Deze zou sterker beleidsgericht moeten zijn, met meer samenhang van belanghebbenden en betrokkenen.’

Ook pleitte hij voor de aanstelling van een gebiedsregisseur. Die kwam er twee jaar later in de persoon van Eric Spaans uit Ottoland, eigenaar van organisatieadviesbureau De Gelegenheidsschepper. “Mijn belangrijkste doel is om partijen te laten samenwerken en zo het onderling vertrouwen te laten groeien”, zo liet hij in een eerder interview weten.

Voordrachtrecht

Ook stelde Grinwis al voor om de inwoners van Kinderdijk een stem te geven in de Raad van Toezicht. ‘Het verdient aanbeveling het dorp Kinderdijk een voordrachtrecht te geven voor de portefeuille omgevingsmanagement in de Raad van Toezicht.' Het eerste en derde advies is tot op heden niet opgevolgd.