SWEK wilde meedoen aan onderzoek

kinderdijk • Van het onderzoek naar een aanpassing van het bestuursmodel van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is de stichting zelf geen mede-opdrachtgever. De Raad van Toezicht (RvT) stond daar echter wel voor open.

"Per brief hebben wij in oktober aangegeven dat door de coronacrisis, de intensieve overleggen over onze financiële situatie en de werving van een nieuwe directeur-bestuurder ons mandje vol zit", zegt voorzitter André Borgdorff. "Wij hebben wél aangegeven dat we begin volgend jaar meer mogelijkheden hadden. Ons voorstel was meer draagvlak te creëren door andere partijen uit het Bestuurlijk Platform erbij te betrekken, zoals het rijk, de provincie en het waterschap. Onze indruk is dat de gemeentes hebben doorgedrukt dat dit onderzoek op korte termijn moest en zou gebeuren. Naast de SWEK zijn ook de andere partijen uit het Bestuurlijk Platform niet betrokken bij de onderzoeksopdracht of bij de keuze voor het adviesbureau. Je loopt dan een groter risico dat de uitkomsten straks niet door iedereen volledig worden onderschreven en dat net als bij het rapport van Grinwis uit 2017 (zie artikel elders op deze pagina, red.) er onvoldoende mee gaat gebeuren. Het gaat precies op dezelfde manier, zonder interactie met het Bestuurlijk Platform. De opstelling van de gemeentes sterkt ons in onze visie dat we de statuten van de SWEK niet willen veranderen en dat de politiek uit de gemeente geen greep hoort te hebben op het benoemingenbeleid van de SWEK. De insteek van de gemeentes is om naast de kwaliteitszetel voor de bewoners van Kinderdijk meer zeggenschap te krijgen over de keuze voor de directeur-bestuurder en de werving en selectie van de leden van de RvT. De overheid regeert de wereld, dat is de insteek, bijna ideologisch getint."


Het Bestuurlijk Platform is volgens de RvT dé plek om invloed uit te oefenen. De wethouders vinden dat geen oplossing: "Het Bestuurlijk Platform heeft alleen een adviserende rol. Daar worden geen besluiten genomen. De invloed moet ook formeel worden vastgelegd." Een botsing van visies, stelt Borgdorff. "Wij zijn ervan overtuigd dat het veel beter is het Bestuurlijk Platform verder door te ontwikkelen. Zo vinden we het een positieve ontwikkeling dat de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland deel wil gaan nemen. De stem van de bewoners van Kinderdijk kun je daar veel beter laten horen dan via een kwaliteitszetel. In het platform ben je meteen met alle betrokkenen in gesprek en dat is in de RvT niet het geval. Dan zouden meer belangengroepen een kwaliteitszetel moeten krijgen, zoals de Kinderdijkse ondernemers, de molenbewoners, de vele tientallen vrijwilligers en de Natuur- en Vogelwacht. Juist de politiek heeft als taak om belangen af te wegen. Het zou dan een optie kunnen zijn om een wethouder een kwaliteitszetel in de RvT te geven. Maar daarmee gaan we juist terug naar de situatie van voor 2013 en dat wil niemand! Overigens hebben wij nu al goed contact met onze stakeholders, waar we regelmatig mee overleggen. De suggestie van de wethouders dat we geen interactie met de omgeving zouden hebben, klopt simpelweg niet." Voor de goede orde: de RvT staat volgens de voorzitter zeker open voor aanpassingen van het bestuursmodel voor Kinderdijk. "Het kan altijd beter. Laten we met elkaar het gesprek aangaan. Wij zien voldoende mogelijkheden om er met elkaar uit te komen."