Wethouders: aanpassen bestuursmodel Kinderdijk is zeer urgent

Onderzoek 40.000 euro 'pure noodzaak'

kinderdijk • Het geeft wat betreft wethouders Arjan Kraijo en Arco Bikker de urgentie aan die Alblasserdam en Molenlanden ervaren op dit al jaren spelende onderwerp. Het is pure noodzaak, daarvan zijn ze overtuigd. De gesprekken met de Raad van Toezicht van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk over een nieuw bestuursmodel brachten hen geen stap verder. De twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. De gemeenten willen de stem van de inwoners van Kinderdijk in de Raad van Toezicht een plek geven, bijvoorbeeld via een zogenaamde kwaliteitszetel. Een kwaliteitszetel is een plek binnen een bestuur die gereserveerd is voor iemand met een bepaalde achtergrond.

De Raad van Toezicht zelf houdt onverkort vast aan het huidige bestuursmodel, waarbij vijf leden zonder band met het gemeentelijk bestuur of de andere betrokken partijen bij het molengebied toezicht houden op de directeur-bestuurder, die het uitgestippelde beleid uitvoert. "Zo is het opgezet in 2012", zegt Kraijo. "De overheden hebben toen bewust afstand genomen, om niet nog eens geconfronteerd te worden met een financiële chaos die er was. Het heeft destijds goed uitgepakt. De taak om orde op zaken te stellen is buitengewoon goed uitgevoerd door de Raad van Toezicht en de directeur-bestuurder."

Maar tijden veranderen en de wethouders streven ernaar om, zoals ze het zelf zeggen, het model te moderniseren. Arco Bikker: "We leven nu in een participatiemaatschappij. Het betrekken van de omgeving speelt daarin een steeds belangrijker rol. Daarin gaat de Raad van Toezicht niet mee. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft de houding: wij regelen alles op ons terrein, wat er buiten de poort van het werelderfgoed gebeurt, dat regelen jullie als gemeenten maar. Ze gooien het simpelweg over de schutting." Directeur-bestuurder Cees van der Vlist stelde in een eerder interview daar heel anders tegenaan te kijken. "Ik ging ook regelmatig het dorp in, om een visje te halen of een voetbalwedstrijd te bezoeken. Zo verklein je op een eenvoudige manier de afstand en stappen mensen makkelijker op je af." En later in het gesprek, waarin hij onder meer verwees naar de (geslaagde) inspanningen om een groot deel van de toeristen via het water en niet over de weg te laten komen: "Ik durf wel te zeggen dat ondanks de forse groei van het aantal bezoekers de overlast nu minder is dan acht jaar geleden."

De wethouders ontkennen de successen van de SWEK niet. Sterker nog, op veel punten zitten ze op één lijn. Het Gebiedsperspectief Kinderdijk wordt door alle partijen gesteund. "Er is ontzettend veel goed werk verricht. Maar toch sluiten ze hun ogen voor hun eigen omgeving. Om een voorbeeld te geven: bij de opening van de entreezone door prinses Beatrix, waren honderden mensen uitgenodigd, maar uitgerekend de bewoners van de molens van Kinderdijk niet. Dat was tekenend." Uiteraard is dit meerdere malen onderwerp van gesprek geweest. "Maar de schouders worden opgehaald en de hakken gaan bij de Raad van Toezicht in het zand. We hadden gehoopt op meer begrip. Met elkaar komen we er niet uit. Vandaar dat we besloten hebben van buitenaf een onafhankelijk en deskundig advies op te vragen."

Ze benadrukken dat beide partijen een spiegel voorgehouden krijgen. "Wij gaan er niet vanuit dat wij het steeds goed zien. Onze rol gaat ook onder het vergrootglas en we zijn heel benieuwd naar de uitkomsten. Onze hoop is dat er een blauwdruk op tafel komt waar alle partijen mee in kunnen stemmen."


Geurt Mouthaan