Ingrepen na onrustige dagen in Veen

veen • De afgelopen dagen is het allesbehalve rustig geweest in Veen. Het dorp stond wederom in het teken van autobranden. Op de kruising Witboomstraat ging het deze week meerdere keren mis, met een noodverordening tot gevolg.

Na het instellen van een noodverordening bleef het één avond rustig in Veen, maar maandagavond was het alweer raak. Op de kruising Witboomstraat-Van der Loostraat ging andermaal een sloopauto in vlammen op. Ondanks de grote politie-inzet slaagde men erin een auto in brand te steken. Dit keer stonden er niet veel mensen te kijken. Wel zijn een 19-jarige man uit Andel en een 28-jarige man uit Wijk en Aalburg maandagavond aangehouden, omdat zij de noodverordening in Veen hebben overtreden.


De afgelopen weken deden de autobranden zich al een aantal keren voor. De laatste dagen is de situatie flink in onrust toegenomen. In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 december moest de brandweer van Wijk en Aalburg in totaal vier keer uitrukken voor de branden. Vrijdagnacht werden de hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk, waarop werd besloten het blussen te staken. Op een later tijdstip keerden ze terug en werd de brand alsnog geblust. Bij de branden kwamen honderden mensen bij elkaar om te kijken en te feesten, terwijl de gemeente Altena momenteel één van de grootste coronabrandhaarden van Nederland is.


Naar aanleiding van de toenemende onrust en het bekogelen van hulpverleners liet burgemeester Egbert Lichtenberg van zich horen en deed hij een oproep aan de inwoners van Veen om hun 'gezonde verstand te gebruiken'. "Praat met elkaar en denk na of jullie dit gebruik werkelijk op deze manier in stand willen houden. Juist deze decembermaand die voor veel inwoners moeilijker is dan andere jaren in verband met ziekte en verdriet om mensen die er niet bij zijn, leent zich niet voor dit soort ongeregeldheden." Ook waarschuwde hij: "We willen niet toe naar een situatie dat we aanvullende maatregelen moeten nemen, dus ik roep iedereen op om met respect voor elkaar en juist in omzien naar elkaar, ook richting hulpverleners, zich te gedragen op een verantwoorde manier."

Nadat aan die oproep geen gehoor werd gegeven, stelde burgemeester Lichtenberg afgelopen zondag een noodverordening in tot 2 januari middernacht. "Om verdere escalatie te voorkomen is ingrijpen noodzakelijk gebleken. Gemeente en hulpdiensten hebben in gezamenlijkheid besloten dat het nu genoeg is. Deze situatie moet stoppen, voordat het echt fout gaat", aldus Lichtenberg. De noodverordening houdt onder meer in dat mensen van buiten Veen geweerd worden als zij niets te zoeken hebben in het dorp. Inwoners, personen die in het dorp werken of gebruik maken van het openbaar vervoer zijn hiervan uitgezonderd. Een samenscholingsverbod is ingesteld voor meer dan twee personen om de openbare orde te kunnen handhaven. Ook geldt een verbod op het bezit van vuurwerk en brandstof en op objecten die als wapen gebruikt kunnen worden. Overtreding van de noodverordening is een strafbaar feit, waarop een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of een geldboete van maximaal 4350 euro is gesteld.