• SGP-fractievoorzitter Theo Meijboom: 'Het sociale leven binnen de christelijke gemeenschap is gewoon heel erg sterk.'
• SGP-fractievoorzitter Theo Meijboom: 'Het sociale leven binnen de christelijke gemeenschap is gewoon heel erg sterk.' Foto: Jan Noorlandt

'Kerk niet de oorzaak van hoge aantal besmettingen'

SGP-raadslid reageert op onderzoek

regio • De gemeente Altena staat hoog in de lijst van coronabrandhaarden in Nederland. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat ‘christelijke gemeenten’ oververtegenwoordigd zijn in de lijst, waaronder Altena. Het RIVM toetste de gemeenten op basis van het stemgedrag bij de laatste verkiezingen. Van de twintig gemeenten met de meeste besmettingen per 100.000 inwoners kunnen veertien worden aangeduid als christelijk, concluderen de berekeningen van het RIVM.

Theo Meijboom, fractievoorzitter en raadslid voor de SGP in Altena, reageert op de uitkomst. "De feiten zijn de feiten, maar dat zo’n verband wordt gelegd geeft mij gemengde gevoelens."


Volgens hem is het niet terecht dat de kerken aangewezen worden als oorzaak. "De kerken liggen in deze tijd onder een vergrootglas, maar die spelen hier geen rol in. Als ik kijk binnen onze eigen gemeente is uit het bron- en contactonderzoek niet gebleken dat een kerk kan worden aangemerkt als hotspot. Er wordt heel streng gecontroleerd op het naleven van de regels." Wel erkent hij de rol van de christelijke cultuur in het hoge aantal besmettingen. "Het probleem ligt veel meer in het sociale leven. Dat geld niet alleen voor Altena, maar ook voor bijvoorbeeld Urk en Veenendaal. Het sociale leven binnen de christelijke gemeenschap is gewoon heel erg sterk. Veel gezinnen ontmoeten en bezoeken elkaar. Daarin gaat het virus rond. Natuurlijk is het ook zo dat christelijke gezinnen over het algemeen groter zijn. Als er één besmet raakt in een gezin gaat het hard."


Oppervlakkig

Meijboom snapt de theorie, maar baalt dat de ogen direct op de kerkgang worden gericht. "Ik vind het jammer dat gelijk de link wordt gelegd met de kerken, omdat ik weet dat zij juist heel erg voorzichtig zijn. Mensen die dit soort berichtgeving oppervlakkig lezen wijzen gelijk naar de kerk. Een onderzoek als dit helpt daar niet bij. Daarmee verdwijnt ook het respect voor het geloof."


Daarnaast werpt hij de opmerkingen dat de kerk momenteel 'gewoon' doorgaat ver van zich af.

"Het kerkelijke leven is onder normale omstandigheden heel erg bloeiend. Er is een rijk verenigingsleven. Dat is allemaal gestopt nu. Ook hier is echt diep in het vlees gesneden om de verspreiding van het virus tegen te gaan."


Jan van der Horst