Ontbrekende tekst interview Cees van der Vlist (SWEK)

kinderdijk • Bij de plaatsing van het interview met Cees van der Vlist, die komend jaar afscheid neemt als directeur-bestuurder van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk, zijn afgelopen week de laatste regels weggevallen. Bij dezen alsnog: En met succes: waar de grote schepen met honderden bezoekers eerst afmeerden in Dordrecht, komen ze nu rechtstreeks naar Kinderdijk. Cees van der Vlist: "Dat scheelt zoveel touringcars over de dijk. Ik durf wel te zeggen dat ondanks de forse groei van het aantal bezoekers de overlast nu minder is dan acht jaar geleden. Wat niet wil zeggen dat we er geen aandacht meer voor hebben. Integendeel zelfs." Hij verwijst naar de ambitie van de stichting: 'Het UNESCO werelderfgoed Kinderdijk wordt het eerste icoon in de wereld waar het ontwikkelen van de toeristische hotspot samengaat met verbeteren van de leefbaarheid, het behouden van de beleving, authenticiteit, rust en ruimte en het versterken van de natuur.' "De lat ligt hoog, dat klopt, maar ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is."


Weer opnamestop in Albert Schweitzer ziekenhuis

dordrecht/regio • Net als eerder dit jaar heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht weer een opnamestop ingesteld. Er is sinds maandagmiddag alleen nog plaats voor echte spoedgevallen.

De zorg staat onder druk vanwege het oplopende aantal coronapatiënten en ziekteverzuim onder het personeel als gevolg van Covid-19.

Hoe lang de opnamestop gaat duren, is nog niet bekend.

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem wordt vooralsnog geen melding gemaakt van een opnamestop. Op de website van het ziekenhuis worden voortdurend updates geplaatst over maatregelen die nodig zijn om de veiligheid te waarborgen voor patiënten, bezoekers en personeel.


Ook drie droge zomers deren de dijken niet

regio • De dijken in het rivierengebied zijn op orde voor de winter, het seizoen voor hoogwater. Ook de droge zomer van 2020 eindigde op tijd. Dat blijkt uit de nieuwe veiligheidsrapportage over de dijken die Waterschap Rivierenland beheert.

Het waterschap beheert 507 kilometer aan primaire keringen, de dijken langs de grote rivieren waarachter ongeveer een miljoen Nederlanders veilig wonen en werken. Alle dijken die de afgelopen jaren sterk afweken van de veiligheidsnormen die sinds 2017 gelden, worden de komende jaren versterkt via het Hoogwaterbeschermingsprogramma.
De aandachtspunten voor het nieuwe hoogwaterseizoen, bijvoorbeeld waar aan de dijk wordt gewerkt, zijn beheersbaar met standaard maatregelen.

Net als voorgaande jaren, blijkt dat Waterschap Rivierenland de organisatie van het dijkbeheer goed op orde heeft. Waterschap Rivierenland verzorgt voor waterveiligheid de crisisbeheersing, onderhoudt daarvoor een professionele organisatie en een dijkleger waarin ook 180 vrijwilligers helpen.