Modderige Bereveldrit prooi voor Atse ten Brinke

benschop • Veldrijder Atse ten Brinke uit Lichtenvoorde boekte zaterdag in Benschop -tijdens de vijfde Bereveldrit- zijn zevende seizoenszege bij de amateurs.

De crosser van RTC De Stofwolk, die in 2016 ook de tweede uitgave won, leidde van start tot finish. Stolwijker Remco Schellevis klasseerde zich als achtste.

Stuurmanskunst
Benschopper Ernie Vos had met zijn werkploeg een selectief, bochtig parkoers uitgezet in het Bosplan en op de aangrenzende accommodatie van vv Benschop. Stuurmanskunst was vereist. Op de glibberige modderstroken werd het verschil gemaakt.

Ten Brink had na drie kwartier afzien ruim een halve minuut voorsprong op Tommy Oude Elfrink (Nieuwveen) en Yannick Runhart (Apeldoorn), die de vorige twee edities op zijn naam schreef. Ando Overbeek (Schoonhoven) eindigde als achttiende.

De masters startten in aparte veldritten voor 40+ en 50+. Erik Dekker (49) ontbrak. De oud-prof startte 's morgens bij de amateurs, omdat hij in de middaguren andere verplichtingen had. Tussen de 'jonkies' werd hij vlak achter Schellevis negende.

Bij de veertigers greep Freek de Jong de winst. Als nieuweling en junior grossierde de inwoner van Enspijk in overwinningen, waarna hij van het toneel verdween. Bij de 'veteranen' heeft de Enspijker de draad weer opgepakt.

Bij de masters-50+ troefde Johan Dussel (Eelde) Lars Rietveld uit Oudewater af. Nieuweling Juul Nagengast greep in zijn categorie de winst.

Een dikkebandenrace en een burgerronde sloten de wielerdag af.

"Er waren wat minder deelnemers dan de afgelopen jaren," stelt initiatiefnemer Ernie Vos. "Desondanks stijgt de populariteit van deze tak van de wielersport. In Lopik zijn enthousiaste wielerliefhebbers van plan om volgend jaar ook een veldrit te organiseren."

Wim Kroone