• De Kik stond in 2018 op het podium tijdens het Krimpen Festival.
• De Kik stond in 2018 op het podium tijdens het Krimpen Festival. Foto: wijntjesfotografie.nl

Geen nationale acts op Krimpen Festival

krimpen a/d ijssel • Het Krimpen Festival in Krimpen aan den IJssel zal in haar huidige vorm niet meer terugkeren. Dat laat organisator Krimpen Presents weten.

Na de laatste (vijfde) editie in september zat het bestuur van Krimpen Presents meermaals met wethouder Kirsten Jaarsma om de tafel. Dit na de weigering van de gemeente om het festival structureel te ondersteunen. "Jaarsma wil eerst onderzoeken of er behoefte is aan een festival met lokale en nationale acts", laat voorzitter Rutger van den Bosch van Krimpen Presents weten. De stichting gaat niet wachten op de uitkomsten. Van den Bosch: "De afgelopen tien jaar hebben wij talloze activiteiten in Krimpen aan den IJssel die door bezoekers goed zijn bezocht. Bij het Krimpen Festival vielen de bezoekersaantallen de afgelopen twee jaar door slecht weer wat tegen. Maar daarvoor hadden we prachtig weer en heel veel bezoekers."


Afscheidscadeau

Van den Bosch wijst erop dat het Krimpen Festival in 2015 is ontstaan als 'feest van het college'. De eerste editie, een afscheidscadeau van toenmalig burgemeester Lennie Huizer, was met ongeveer 10.000 bezoekers een groot succes. "Daarna hebben we ieder jaar moeten knokken om subsidie te krijgen. Blijkbaar gelooft dit college niet in haar eigen feestje." Zelf opdraaien voor de kosten is 'niet haalbaar'. "Het Krimpen Festival bestaat uit drie onderdelen: een sportmarkt, een cultuurmarkt en een podiumprogramma. Voor dat laatste onderdeel zijn wij verantwoordelijk. Van de 25.000 euro die het kost, dragen wij via sponsoring en horeca zo'n 10.000 euro bij. Dat is al een behoorlijk aandeel."

Nu Krimpen Presents niet meer meedoet ziet het ernaar uit dat het Krimpen Festival flink wordt uitgekleed. "Synerkri gaat zowel de sport- als de cultuurmarkt organiseren. Dat kunnen ze prima. Het podiumprogramma is geschrapt." Van den Bosch is 'ontzettend teleurgesteld' over de hele gang van zaken. "Het valt me tegen van deze wethouder. In verkiezingstijd heeft ze haar mond vol over dat het 'gezelliger' moet worden in Krimpen aan den IJssel. Nou, ik merk er niks van. Het tegenovergestelde is waar."

Wethouder Kirsten Jaarsma verklaart dat er onlangs nog een gesprek is gevoerd met bestuursleden van Krimpen Presents over het Krimpen Festival van volgend jaar. Dit in combinatie met het thema '75 jaar vrijheid'. "Het gaat hier om een muziekfestival. Als gemeente hebben we de stichting gevraagd om deze special edition van het festival te organiseren. Inderdaad komt er een onderzoek naar de behoeften van Krimpenaren op het gebied van cultuur. Daar is het Krimpen Festival een onderdeel van. Dit onderdeel is vastgesteld in de cultuurnota en de gemeenteraad heeft hiermee ingestemd."