Gezocht: nieuwe locatie voor bibliotheek

schonhoven • De ontwikkeling van de Schoonhovense Spoorzone krijgt prioriteit bij de gemeente Krimpenerwaard. Hoewel er nog geen officieel besluit door het college van B & W is genomen, zoekt wethouder Leon de Wit al naar een nieuwe locatie voor de openbare bibliotheek.

Het ontmantelde Dienstencentrum aan het Doelenplein in het centrum van Schoonhoven is een optie. Al houdt De Wit in dit stadium nog de kaarten tegen de borst. "Plannen maken kost tijd en vereist veel overleg en afstemming. Er staat nog niets vast", zei hij tijdens een interview bij RTV Krimpenerwaard. "In februari of maart wordt meer bekend. Met een projectontwikkelaar bestuderen we de huidige situatie. Als je de bibliotheek laat staan, moet je flink investeren in vernieuwing en duurzaamheid."

Voor de gedateerde bieb in de Spoorstraat wordt al jaren een oplossing gezocht. De grond en omliggende percelen zijn in eigendom van de gemeente en projectontwikkelaar Van Wijnen. Voor de fusie van de vijf voormalige gemeenten in de Krimpenerwaard in 2015 werd de locatie aan het Stationsplein genoemd als mogelijkheid voor een nieuw gemeentehuis. Het resterende deel in de Spoorstraat zou voor woningen bestemd kunnen worden. De gemeente wil graag zaken doen nu de bouw in de wijk Thiendenland II in Oost op z'n einde loopt. Na de Spoorzone richt het gemeentebestuur zich op de nieuwbouw van het Schoonhovens College en sporthal De Meent. Daarna is woningbouw in Schoonhoven-Noord aan de orde. Met het door de raad goedgekeurde budget van 7,5 miljoen euro doet de gemeente 'strategische aankopen'.

Wethouder Jan Vente, die de economie in Noord wil aanzwengelen in combinatie met de herinrichting van een vitale wijk, rept van de aankoop van diverse panden. Dat gebeurt niet alleen aan de rand, maar ook in het centrale deel waar supermarktketen Lidl nieuwbouw gaat plegen in het winkelcentrum aan de Albert Plesmanstraat.
De Wit: "Het openbare gebied wordt gerestyled en de aanwezige kiosken worden aangepakt. De overeenkomst is al getekend. Een mooie ontwikkeling en hard nodig om het braakliggende terrein aan te pakken."

Pieter van der Laan


Samenwerking met Promen verlengd

regio • Medewerkers van sociale werkvoorziening Promen zullen ook de komende drie jaar onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in de recreatiegebieden van de Groenalliantie Midden-Holland.

Het gaat onder meer om het legen van prullenbakken, verwijderen van zwerfvuil en het schoonmaken van meubilair. Groenalliantie en Staatsbosbeheer, de organisatie die de gebieden beheert, vinden het belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans krijgen om onderdeel te zijn van het arbeidsproces.

Groenalliantie Midden-Holland is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpen aan den IJssel IJssel, Krimpenerwaard en Waddinxveen. Het behartigt de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie in de recreatiegebieden in de Krimpenerwaard (Loetbos en Krimpenerhout) en rond de Reeuwijkse Plassen. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de gebieden.