• Mariëlle Berends-van Waardenberg in de kerk te Berkenwoude.
• Mariëlle Berends-van Waardenberg in de kerk te Berkenwoude. wijntjesfotografie.nl

'Ik was toe aan een eigen gemeente'

Van Curaçao naar Perkouw

berkenwoude • Wijkgemeente 1 in Berkenwoude moest na het vertrek van ds. Carola Dahmen naar Purmerend op zoek naar een nieuwe predikant. Dat gebeurde precies in de periode waarin Mariëlle Berends-van Waardenberg had besloten afscheid te nemen van Curaçao, waar ze drie jaar lang als dominee verbonden was aan de protestantse scholen en het jeugdwerk van de VPG-C, de Verenigde Protestantse Gemeente op het eiland. "Ik wilde terug naar Nederland en de vacature in Berkenwoude sprak me zeer aan."

Op 1 september werd Mariëlle Berends-van Waardenberg bevestigd als predikant van de Hervormde Gemeente in 'Perkouw'. "Het voelt goed", zegt ze. "Ik ben hartelijk ontvangen en heb de voorbije maanden gebruikt om de mensen en het dorp te leren kennen en een vertrouwensband opbouwen. En uiteraard heb ik ideeën en plannen met betrekking tot de vieringen en onze geloofsbeleving buiten het kerkgebouw. Ik denk daarbij aan christelijke meditatie, stiltewandelingen in de prachtige natuur om ons heen. Vooralsnog voel ik me gezegend en dankbaar dat ik hier mag zijn. Ik hoop veel te mogen betekenen voor de mensen. Door met ze in gesprek te gaan en vooral door te luisteren."

De 'roots' van Mariëlle Berends-van Waardenberg liggen in Zeeland. Ze is afkomstig uit een Gereformeerd gezin en groeide op in Goes. "Ik ben eigenlijk een schipperskind", vertelt ze. "Mijn ouders hebben altijd gevaren, maar stopten daarmee toen ik zes was."

Thuis kreeg ze een christelijke opvoeding. "Die was liefderijk en vol regeltjes", zegt ze terugblikkend. "Er mochten meer dingen niet dan wel. Op zondag buiten spelen was er niet bij. Die dag stond de kerkdienst centraal. We lazen bij iedere maaltijd uit de Bijbel en uiteraard werd er gebeden. Dingen lagen vast. Het christendom was de ware religie, ver verheven boven de islam en andere godsdiensten. Daarover was thuis geen discussie. Ik ontleende er destijds een veilige vanzelfsprekendheid aan. Ik heb nooit echt moeite gehad met die striktheid en de verplichtingen. Ook vond ik het fijn om naar de kerk te gaan. Vooral de avonddiensten spraken me aan. Het was dan wat minder druk in de kerk en ik genoot van die bijna ondefinieerbare 'verstilde' sfeer.

Na het afronden van de Havo ging Mariëlle Berends-van Waardenberg de opleiding tot apothekersassistente volgen. "Ik vond het best leuk om dat vak uit te oefenen, maar had al vrij snel door dat ik dat niet tot mijn pensioen wilde doen. Daarnaast kreeg ik steeds sterker de behoefte om uit Zeeland weg te trekken en meer van de wereld te zien. Die kans kreeg ik door natuurgeneeskunde te gaan studeren in Hilversum. Tijdens die HBO-opleiding woonde ik bij mijn oom en tante in Vreeswijk. Het was ook de periode waarin ik mijn man Jurjen leerde kennen. Hij was net als ik Zeeuw en afkomstig uit een schippersgezin. Omdat we allebei erg van reizen hielden en andere culturen wilden leren kennen, zijn we er samen backpakkend op uit getrokken. Tijdens onze eerste reis door Azië werd ik geraakt door de wijze waarop veel mensen daar hun geloof beleefden. Zo intens. Zo devoot. Zo integer."

Vervolgens: "Ik, die opgevoed was vanuit de overtuiging dat het christelijk geloof de ware religie was, ontdekte dat die visie enige nuance behoefde. Je kunt andere geloven, zoals de islam en het boeddhisme, niet zomaar afdoen als inferieur, zeker niet nadat ik ervaren had dat het grote gebod van Jezus -'Heb je naaste lief als jezelf'- ook in de geloofsgemeenschappen waar ik mee kennis maakte, leidend was. Men hielp anderen daadwerkelijk en was er voor wie dat nodig had. Het heeft mij doen beseffen dat ook andere religies wegen kunnen zijn naar God."

'Ik heb ontdekt dat ook andere religies wegen kunnen zijn naar God'

Terug in Nederland voelde Mariëlle Berends-van Waardenberg de roeping om predikant te worden. "Mijn opleiding theologie ben ik begonnen in Utrecht. Eerst heb ik de HBO-opleiding gedaan en daarna ben ik in Kampen naar de universiteit gegaan. Naast het studeren zorgde ik voor ons gezin, was ik vrijwilliger voor VluchtelingenWerk Nederlek en heb ik een aantal jaren in Den Haag gewerkt, in een buurt-kerkhuis in de wijk SpoorwijkLaak", vertelt ze. In 2015 studeerde Mariëlle Berends-van Waardenberg af op de exegese van 1 Samuel 15. "De Bijbel vertalen naar de context van deze tijd is mijn specialisatie." Als 'kersvers' predikant trok ze in 2016 met man en dochter naar Curaçao om zich daar te verbinden aan de protestantse scholen. "Ik heb er veel mooie dingen meegemaakt en de Antilliaanse samenleving goed leren kennen. Maar van lieverlee werd me ook duidelijk dat ik toe was aan een eigen gemeente. Dat is Berkenwoude geworden. Ik zag er naar uit. Het is fijn om hier te mogen zijn."