Plattelandcoaches in provincie

utrecht • Provincie Utrecht gaat agrariërs op een nieuwe manier ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van hun bedrijf of erf. Daarvoor zullen plattelandscoaches worden ingezet. Het is een onafhankelijk persoonlijk adviseur die boeren kan begeleiden en meedenken bij belangrijke keuzes in de bedrijfsvoering.

Een plattelandscoach begeleidt boeren met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’. De coach ondersteunt bij vragen die er zijn rondom het bedrijf en het erf. Het gaat onder meer om begeleiding bij het starten met kringloop- of natuurinclusieve landbouw. Ook kan de coach helpen bij een bedrijfsovername of bedrijfsbeëindiging. De coach kan desgewenst ook meedenken over mogelijkheden voor aanpassing van de bestemming van het erf, naar bijvoorbeeld wonen, zorgen, en recreatie.

Coach

Iedere coach is onafhankelijk, kent de boerenpraktijk en heeft volgens de provincie hart voor de toekomst van het Utrechtse landelijk gebied. De coach geeft begeleiding, brengt kansen in kaart en helpt eventuele knopen door te hakken. Ook kan hij of zij praktische ondersteuning bieden bij het aanvragen van subsidie of een vergunning. Elke Utrechtse agrariër of erfeigenaar krijgt een aanbod op maat, passend bij de plannen om toekomstbestendig te worden.


RTV Utrecht maakt reconstructie over zaak Niemans

vijfheerenlanden • Dinsdag doet de rechtbank uitspraak in het juridische geschil tussen de gemeente Vijfheerenlanden en Niemans Beton. Het wordt heel spannend. Hoe hoog wordt het bedrag dat de gemeente aan de betonfabrikant moet betalen? Annemarie de Wit en Marc van Rossum van RTV Utrecht hebben een uitgebreide reconstructie gemaakt van de zaak-Niemans. Ook is er een speciale podcast beschikbaar over deze langslepende affaire. Meer hierover is te vinden op de website van RTV Utrecht: www.rtvutrecht.nl.


Kerstactie in Vianen

vianen • Zoals op de voorpagina al te zien en te lezen was hebben de gasten van De Zonnebloem een kerstgroet gekregen van de Andus group Vrijstad Vianen Loop (VVL), De Zonnebloem en het Oosterlicht College Vianen (OCV). De Vrijstad Vianen Loop ging dit jaar niet door in verband met Covid-19. Een aantal donateurs van VVL hoefden het sponsorgeld niet terug. Een deel van dit geld is nu gebruikt als sponsoring van de actie voor De Zonnebloem. Het Oosterlicht College Vianen sponsort de andere helft van kerstpresentjes voor De Zonnebloemgasten. Kerstkaarten van leerjaar 2 zijn toegevoegd aan de tassen met presentjes. Op de tassen is het logo van VVL, De Zonnebloem en het Oosterlicht College bedrukt.