Afbeelding

1 Wat is vogelgriep nou eigenlijk precies?

Al enige tijd geldt er, ook voor 'hobbyboeren', een ophokplicht voor pluimvee en vogels. Paula Huijskes van Dierenambulance Vianen en omstreken vertelt er over.

Paula: "Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee en andere vogelsoorten voorkomt. Symptomen zijn onder andere: afhangende vleugels, schudden met de kop, blauwe waas over de ogen en snot uit de neus."

2 Hoe kunnen vogels elkaar besmetten?

Paula: "Vogels raken besmet met het virus door direct contact met besmette vogels, door opname van het virus via de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Daarom worden de dieren opgehokt: zo komen ze niet in aanraking met besmette vogels of hun mest."

3 Wat moet er gebeuren als vogels toch besmet raken?

Paula: "Als een vogel eenmaal besmet is, is er niets meer aan te doen. Wie een zieke vogel vindt, kan het beste de dierenambulance bellen via 06-51111290 en raak de vogel vooral niet aan."

4 Welke regels gelden er, sinds wanneer?

Paula: "Sinds 22 oktober is er een landelijke ophokplicht. In gebieden in een straal van 10 kilometer rond een besmet bedrijf geldt een vervoersverbod van pluimvee, gevogelte, mest en dergelijke. Dit is nu bijvoorbeeld van kracht in Nieuwpoort, Langerak en Groot Ammers."

5 Kunnen mensen besmet raken met vogelgriep?

Paula: "Ja, als we het hebben over de vogelgriep H5N1 en H5N8 dan kan het besmettelijk voor mensen zijn. Wie een besmet dier toch heeft aangeraakt, reinig dan kleding en handen heel goed met desinfectie spray."