• Anke in de hoek met kinderboeken van de bibliotheek in Vianen
• Anke in de hoek met kinderboeken van de bibliotheek in Vianen Foto: Dick Aanen

Anke Bogaert: een enthousiaste vrijwilliger bij de VoorleesExpress

'Voorlezen is zo ontzettend leuk'

vianen • Anke gaat elk jaar 20 weken achter elkaar voorlezen bij heel jonge kinderen (4 tot 6 jaar) en hun ouders met een taalachterstand. Elke week een uurtje. Dat gebeurt altijd bij de gezinnen thuis.

Bij de bibliotheek mogen voor die periode van 20 weken met een speciaal pasje tien boeken worden geleend. "Tot nu toe heb ik kinderen van Afghaanse en Syrische gezinnen begeleid, die vanwege oorlogsgeweld hebben moeten vluchten uit hun land. Het zijn dus gezinnen die al heel wat mee hebben gemaakt en dus heel wat verdriet en angst met zich meedragen", zegt Anke.

De VoorleesExpress is een activiteit van de Bibliotheek Lek & IJssel. "Het voorlezen levert niet alleen bijzondere ontmoetingen op, maar is vooral een stimulans om spelenderwijs de taalvaardigheid te vergroten van kinderen en hun ouders," zegt de bibliotheek op haar website. De voorleesuurtjes zijn niet alleen bedoeld voor de kinderen, maar heel nadrukkelijk ook voor de ouders. Op laagdrempelige wijze biedt de voorlezer ouders handvatten om het (voor)lezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijkse leven. Anke: "We willen de ouders motiveren om actief mee te doen. We zijn dus geen oppas. Het is dus niet de bedoeling dat ouders tijdens het voorlezen boodschappen te gaan doen. Bij de ene ouder lukt dat overigens beter dan bij de andere ouder."


Pluk van de Petteflet

Anke werkte jarenlang als onderwijzer op een basisschool in Utrecht, steevast voor de groepen 1 en 2. Zeg maar de kinderen in de kleuterleeftijd. "Ik las de kinderen elke dag voor: 's morgens en 's middags. Ik vond het geweldig. Natuurlijk was Pluk van de Petteflet m'n favoriete voorleesboek, maar ik was ook dol op prentenboeken en sprookjes." Anke was in haar groep, en ook nu ze voorleest aan kinderen met een taalachterstand, altijd bezig met rijmwoorden, klankherkenning, kennis van de letters. "Maar ook het aanleren van versjes en het trainen van het geheugen is onderdeel van de taalontwikkeling van de kinderen in de leeftijd." Kinderen kunnen binnen de kortste keren helemaal opgaan in een verhaal, weet Anke uit ervaring. "Ik vond het altijd heel belangrijk om het levendig te houden. Wat ik voorlas ondersteunde ik met veel mimiek en de pantomimiek. Soms ging ik erbij lopen, of maakte ik een kruipbeweging."

Anke stond op school bekend als een echt voorleestalent. Tijdens de Kinderboekenweek werd ze ooit overgehaald om voor te lezen voor leerlingen van groep 8. "Achterin zaten een stel opgeschoten jongens. Eentje ging een beetje achterstevoren zitten, hij had er helemaal geen zin in. Ik las het verhaal voor van Assepoester, maar dan de gruwelijke versie. Door m'n intonatie was het bepaald niet saai. En heel voorzichtig begon die jongen tijdens het voorlezen zich om te draaien en uiteindelijk luisterde hij heel aandachtig. Dat zijn leuke dingen."


Dag van de Vrijwilliger

De VoorleesExpress is een activiteit van de Bibliotheek Lek & IJssel. De organisatie kan rekenen op de steun van tal van mensen die zich belangeloos inzetten "We hebben voorlezers, opruimers, gastvrouwen (en heren), taal- en digi-vrijwilligers", zegt Tanja Vlieger, verantwoordelijk voor pr & content bij de bibliotheek. "Normaal gesproken zijn er door het jaar heen meerdere uitjes en bijeenkomsten om onze vrijwilligers te bedanken. Door Covid-19 is dat dit jaar helaas niet mogelijk. Daarom bombarderen wij de week van 7 tot en met 12 december tot de Week van de Vrijwilliger." Deze week staat elke dag een categorie vrijwilligers in de schijnwerper op de website en op de social mediakanalen van de bibliotheek. Tanja: "Ook is er elke dag een inloopuurtje, waarin de vrijwilligers hun cadeau mogen komen ophalen. Als de coronamaatregelen het toelaten, dan wordt er zelfs een kopje koffie of thee met iets lekkers genuttigd. Zo hopen we er toch een feest van te maken, zonder de grenzen op te zoeken." Meer informatie via:


q www.bibliotheeklekijssel.nl/vrijwilliger