Hagesteins woonplan krijgt dorps karakter

hagestein • Op de locatie van een vervallen boerderij aan de Achterweg 41 in Hagestein worden dertien appartementen en één twee-onder-eenkapwoning gebouwd. Om dat mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan opgesteld, dat deze maand door de gemeenteraad van Vijfheerenlanden wordt vastgesteld.

Uitgangspunt is het behoud van het groene, dorpse en landelijke karakter van Hagestein. In het ontwerp is rekening gehouden met een ruime afstand/ doorkijk tussen de bebouwingsvolumes. De bebouwing zal bestaan uit simpele volumen met kap. De hoek Achterweg-Engweg blijft onbebouwd en groen. Ook de voortuinen blijven hoofdzakelijk groen. Om het groene karakter verder te benadrukken is een bomenplan opgesteld, waarmee vastgelegd is hoe er omgegaan moet worden met de monumentale bomen binnen het plangebied. Auto's moeten parkeren aan de achterzijde van het appartementencomplex, zodat het dorpskarakter wordt gewaarborgd.


Het plan sluit volgens het raadsvoorstel aan op de gemeentelijke structuurvisie. "Het uitgangspunt in de dorpen is dat alleen wordt gebouwd voor de 'eigen bevolking' op het moment dat daar behoefte aan is. Waar mogelijk wordt ingebreid in de bestaande kernen." Kleinschalige uitbreidingen in de dorpen zijn mogelijk, maar deze moeten altijd een dorps karakter hebben en in te passen zijn in het landschap. Nieuwbouwlocaties moeten verder direct aansluiten op bestaande bebouwing en goed kunnen worden ontsloten.