• Berend Raap van Stichting Alphatrots.
• Berend Raap van Stichting Alphatrots.

Beknibbel niet op huishoudelijke hulp

regio • Veel gemeenten verkeren in grote financiële problemen. Voor de oorzaak daarvan wordt vaak verwezen naar de Wmo en dan in het bijzonder naar de huishoudelijke hulp.

Ze doen er dan ook alles aan om die kosten terug te brengen door strenger te zijn in het toekennen daarvan en steeds minder uren beschikbaar te stellen. Directeur Berend Raap van Stichting Alphatrots vindt die benadering te kort door de bocht.

“We zien, omdat mensen gedwongen worden zelf het huishouden te blijven doen totdat het echt niet meer anders kan, een enorme stijging in valpartijen en huiselijke ongevallen bij ouderen. Zorgkosten stijgen explosief en zorgpersoneel om noodzakelijke zorg te verlenen zal uitermate schaars zijn.”

"Het eenvoudige antwoord op dit probleem is: méér uit geven aan huishoudelijke hulp in plaats van beknibbelen. Het is een principe dat door iedereen begrepen wordt. De schilder en de automonteur weten het. Je kunt niet straffeloos bezuinigen op de basis (onderhoud) zonder later met hoge kosten geconfronteerd te worden. Het CPB heeft al berekend dat uitgaven in huishoudelijke hulp zichzelf dubbel en dwars terug verdienen. Mensen die de huishoudelijke hulp verlenen doen namelijk heel veel meer dan poetsen. Ze zijn op veel fronten de steun en toeverlaat van die kwetsbare ouderen."

“Onze hulpen besparen de maatschappij enorm veel geld”, aldus Raap. “Zij zorgen er voor dat mensen op een goed manier thuis kunnen blijven wonen en voorkomen daarmee duurdere zorg. Hulpen en hun cliënten worden daarom bij ons de ‘gouden koppels’ genoemd. Laten we daar zuinig op zijn.”