• Tonny en Fred: 'De verkoop van kindervuurwerk is toegestaan.'
• Tonny en Fred: 'De verkoop van kindervuurwerk is toegestaan.' Foto: Peter Verbeek

Slechts drie winkels langer gevestigd op de Voorstraat

Witkamp moet het doen zonder feestje

vianen • Vandaag, 1 december, is het precies veertig jaar geleden dat Dierenboetiek Witkamp zich vestigde op de Voorstraat. De drumband rukte uit om voor een gezellig muziekje te zorgen, terwijl de toenmalige burgmeester Jan van Wijk de openingshandeling verrichtte.

"Als kind had Fred al een volière waar hij vogeltjes hield en fokte, terwijl ik sierduiven had en konijnen fokte", opent Tonny het gesprek. "Voortvloeiend uit beide hobby’s zijn we in de Koestraat een dierenspeciaalzaak begonnen. Heel kleinschalig, met wat vogels, knaagdieren, aquariumvissen, diervoeders en –benodigdheden, hengelsportartikelen en perkgoed." In de daarop volgende jaren werd de winkel steeds wat verdiept, tot er geen ruimte meer was voor verdere vergroting.

"In het centrum kwam het pand aan Voorstraat 12 beschikbaar", vervolgt Fred. "Vroeger zat daar een apotheek, en laatstelijk was het een stoffenzaak annex kledingatelier. Een gigantische ruimte, terwijl de eerste verdieping een woonfunctie had. In augustus 1980 hebben we het pand gekocht, en na een flinke verbouwing zijn we vier maanden later gestart."


Het assortiment werd enorm uitgebreid, onder andere met tuin- en ruitersportartikelen. Alle spullen konden overzichtelijker worden gepresenteerd. Omdat op de Voorstraat veel mensen kwamen, kreeg Dierenboetiek Witkamp er veel meer aanloop dan in de Koestraat. In de maand december stonden er tientallen kerstbomen op de stoep. Een schot in de roos, want soms overtroffen de bestellingen het aanbod. Hubert, de broer van Tonny en bijna vanaf het begin in loondienst, nam de bezorging ervan voor zijn rekening. Het is voorgekomen dat de laatste boom pas rond middernacht werd afgeleverd.

"Vanaf 1992 hebben we ons gericht op de verkoop van vuurwerk en ook dat werd een succes. Dat gebeurde vanuit een schuur aan de Badhuisstraat. De regelgeving was destijds niet erg streng. Dat veranderde na de vuurwerkramp in 2000 in Enschede. We moesten het vuurwerk opslaan in een bunker met sprinklerinstallatie. We kochten zelf in, en op de kerstdagen en de dagen erna maakten we de pakketten klaar. We waren daar vaak met acht man mee bezig. En als de verkoop startte, moest je er snel bij zijn om nabestellingen te doen. Als ondernemer moet je niet stilzitten, maar gaan voor je kansen. Ik heb dat altijd in mijn achterhoofd gehouden", merkt Tonny op.

Tot 2018 draaide de winkel jarenlang min of meer geruisloos door. Tonny, in het bezit van diploma’s voor de verzorging en verkoop van vogels, knaagdieren en vissen, werd voor het blok gezet. Ze moest opnieuw examen doen voor alle onderdelen inclusief stage lopen bij branchegenoten. "Dat ik meer dan veertig jaar ervaring had, telde niet mee. Mede gezien mijn leeftijd had ik daar geen zin meer in, en sinds begin van dit jaar wordt in de dierenboetiek geen levende have meer verkocht. De gratis muziek van de vogels missen we nog steeds, evenals de levende aquariaschilderijen."


Maar 2020 bracht nog meer omzetverlies. Afgelopen maand werd bekend dat er geen vuurwerk mocht worden verkocht, met uitzondering van het relatief onschuldige kindervuurwerk. "De bunker stond al gedeeltelijk vol en alles was betaald. Dat is voor ons een geweldige financiële strop. Omdat er veel vraag kwam naar kindervuurwerk hebben we daar, meer dan normaal, van in huis gehaald. Hebben we toch nog iets", blijft Fred optimistisch.


Tonny en Fred hadden deze mijlpaal graag willen vieren met hun klanten, maar wegens de corona beperkingen kan daar geen sprake van zijn. "In 2022 bestaan we vijftig jaar, en misschien zit er dan alsnog een feestje in. Als ondernemersechtpaar zijn we best op leeftijd (Tonny is 70 en Fred 75), maar er is nog geen dag dat we met tegenzin naar de winkel gaan. We hopen het nog even uit te zingen, met name in fysiek opzicht."


Peter Verbeek