• Het fietspad van de Jan Blankenbrug, met aanpalend de oude Boogbrug.
• Het fietspad van de Jan Blankenbrug, met aanpalend de oude Boogbrug. Foto: André Bijl

Fietsers op Jan Blankenbrug Vianen voelen zich terecht onveilig

'Fietspad moet aangepast worden'

vianen • Uit een onderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren, blijkt dat de verkeerssituatie bij fietsers zorgt voor een onveilig gevoel. Het fietspad op de brug moet dan ook worden aangepast om het comfort van de fietsers te vergroten, is het advies van onderzoeksbureau Roelofs. Rijkswaterstaat start volgende maand een onderzoek naar de mogelijke aanpassingen van het pad.

Vanuit de lucht is de brug vorig jaar in oktober twee dagen in de gaten gehouden. Met drones zijn de verkeersbewegingen op het fietspad waargenomen. Volgens Tom Zee van Rijkswaterstaat is het onderzoek gestart na klachten over de veiligheid op de brug: "We wilden graag weten wat er nou aan de hand is." Deze manier van onderzoeken is nog niet vaak toegepast bij (brom)fietsers. Wel wordt het vaker gebruikt om autoverkeer te analyseren. Vanuit de lucht is vastgesteld hoeveel (brom)fietsers van de brug gebruikmaken en ook de snelheid van de gebruikers is onderzocht.

Jan Krijger van de Fietsersbond is blij met het onderzoek van Rijkswaterstaat: "Het is een innovatief onderzoek, een mooi rapport. We krijgen bevestigd dat er wel wat aan de hand is hier op het fietspad op de Jan Blankenbrug."

Al jaren is er onvrede over het fietspad. In 2012 deed de gemeente Vianen een oproep aan Rijkswaterstaat om te kijken naar de verkeersveiligheid op de brug. Vorig jaar startte een inwoner van Vianen een petitie om de fietsverbinding langs de A2 aan te pakken.
Volgens Rijkswaterstaat toont het onderzoek van Roelofs niet aan dat het fietspad onveilig is: "We constateren niet dat het gevaarlijk is, maar het is een gevoel van onveiligheid. We zien in het onderzoek geen onveilige situaties ontstaan." In het onderzoek is vastgelegd op welke punten (brom)fietsen te dicht langs elkaar fietsen met een groot snelheidsverschil. Tom Zee: "Met name in de ochtendspits zien we een grote groep scholieren van Vianen naar Nieuwegein gaan. Er zitten ook brommers en e-bikes tussen en dat geeft wat interactie met die groep. Want de snelheidsverschillen zorgen voor meer rembewegingen. En degene die van de andere kant komen kunnen daar ook last van hebben."

De gebruikers van het fietspad op de brug hebben volgens het onderzoek van Roelofs ook veel last van de wind. Niet alleen de natuurlijke wind, maar ook de rijwind afkomstig van het verkeer op de A2. Daardoor slingeren fietsers meer. Jan Krijger van de Fietsersbond beaamt dit: "De wind staat dwars op het fietspad. Soms word je door elkaar geschud als het ware door vooral de vrachtwagens." De wind is volgens hem dan ook hinderlijk en zorgt voor het gevoel van onveiligheid. Op de brug zijn relatief veel e-bikes, (brom)fietsers en speed-pedelecs gezien in het onderzoek. En het snelheidsverschil tussen die weggebruikers en gewone fietsers is groot. Bovenop de brug is het fietspad 2,8 meter breed. Dit is volgens de Fietsersbond veel te smal en voldoet niet aan de CROW richtlijnen. De CROW, Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek adviseert bij een situatie zoals op de Jan Blankenbrug een breedte van vijf meter. Dat is een stuk breder dan dat het fietspad op de brug is. Het breder maken van dit bestaande fietspad is echter een hele dure oplossing. Tom Zee van Rijkswaterstaat: "We praten hier over een bestaande situatie. De richtlijnen die het CROW nu adviseert gebruik je vooral voor het ontwerpen van nieuwe infra. Daarnaast is het breder maken van dit bestaande fietspad een hele dure oplossing." Ook stelt Rijkswaterstaat dat het fietspad niet te smal is, "alleen in de spitsuren is er weinig ruimte om te passeren", zegt Zee. Volgende maand start naar verwachting het onderzoek naar de verbetering van het fietspad op de Jan Blankenbrug.


Dit artikel is een gedeelte van de publicatie van Caroline Geijsman voor RTV Utrecht. Lees het hele artikel, en bekijk de reportage, op www.rtvutrecht.nl.