• Voorzichtig worden de botresten in Vianen bloot gelegd.
• Voorzichtig worden de botresten in Vianen bloot gelegd. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Archeologen leggen tientallen skeletten bloot

vianen • Het is zeer waarschijnlijk dat er de komende weken achter voormalig kasteel Batestein tijdens archeologisch onderzoek nog tientallen skeletten worden aangetroffen. De eerste botresten werden twee weken geleden ontdekt bij werkzaamheden aan de gedempte stadsgracht.

De graafwerkzaamheden zijn daarna gelijk stilgelegd.


Verrast

“We zijn verrast door de vondst van zoveel skeletten", zegt wethouder Christa Hendriksen. "De skeletten zijn deels opgestapeld. Er zijn oude handgesmede nagels gevonden die er op duiden dat er waarschijnlijk sprake is geweest van een houten kist. Andere vondsten, zoals kleding of textielresten, knopen en sieraden ontbreken. Het is wel duidelijk dat het om een historische vondst gaat.”

Vast staat dat de skeletten dateren uit de periode Late Middeleeuwen tot enkele honderden jaren geleden. Hendriksen: "Een werkhypothese kan zijn dat het gaat om tegelijk overledenen die buiten het kasteelterrein in een massagraf zijn begraven, wellicht na een incident. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er is gebeurd.”

Een vondst van een dergelijke omvang komt volgens de gemeente niet vaak voor. In eerste instantie werd uitgegaan van negen skeletten. Een paar dagen later was het aantal al opgelopen tot twintig. "Dat er nog meer ligt, staat vast. De omvang is op dit moment nog niet bekend. Daarom wordt een nog groter gebied onderzocht.”

De locatie ligt in of nabij het voormalig kasteelterrein Batestein. Dit kasteel is rond 1370 in opdracht van Gijsbrecht van Beusichem gebouwd. Het kasteel diende 300 jaar als woonlocatie voor belangrijke adellijke geslachten, waaronder Van Brederode. Na een brand in 1696 raakte het kasteel steeds verder in verval. Aan de zuidzijde van het kasteelterrein bevond zich een gracht. Deze gracht is verdwenen. In ieder geval in 1822 was een deel van de gracht nog open. Deze historische verbinding wordt nu weer in ere hersteld.


Archeologisch onderzoek

Inmiddels is het archeologisch bureau Steekproef met ongeveer zeven archeologen bezig om de skeletten veilig te stellen. Het terrein waar gezocht wordt is ongeveer 11 bij 3 meter groot. Volgens archeoloog Hans Veenstra gaat het om nauwkeurig handwerk. "Het is echt nog het klassieke plaatje van een archeologisch onderzoek, waarbij we met een schepje laagje voor laagje moeten afgraven om de botresten bloot te leggen."


De werkzaamheden gaan nog door tot aan de kerst. "Daarna worden de botjes gewassen en gedroogd. En vervolgens begint het eigenlijke onderzoek." Voor de datering van de skeletten wordt een fysisch-antropoloog ingeschakeld. Om de ouderdom van de skeletten vast te stellen wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde koolstof-14 methode.