• Tijdens werkzaamheden aan de gracht in Vianen, werden negen skeletten ontdekt.
• Tijdens werkzaamheden aan de gracht in Vianen, werden negen skeletten ontdekt. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Gemeente staat voor een raadsel bij vondst negen skeletten

Botresten gevonden bij stadsgracht

vianen • In Vianen wordt momenteel de historische structuur van de stadsgracht ter hoogte van de Blauwpoort hersteld. De gracht werd in de 19e eeuw gedempt. Het dempen van de gracht wordt nu weer ongedaan gemaakt, waardoor het water weer doorloopt en doorstroomt.

Wethouder Christa Hendriksen gaf vrijdagmiddag het startsein voor de doorsteek van de stadsgracht.

Tijdens de werkzaamheden zijn de botresten aan het licht gekomen in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk. De gemeente staat vooralsnog voor een raadsel. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe oud de botresten zijn. De lichamen zijn op een bijzondere manier begraven: op hun zij, boven op elkaar en om-en-om. Het hoofd van de een ligt steeds aan het voeteneind van de ander.

Aanvankelijk werd gedacht dat het om één of twee skeletten ging, gaandeweg werden het er vijf. Inmiddels zijn er negen skeletten gevonden. Ook werden oude hand gesmede nagels aangetroffen. Het lijkt er daarom op dat (een deel van) de skeletten samen in kisten hebben gezeten. Verdere resten van kleding, knopen en sieraden ontbreken nog. Het is wel duidelijk dat het om een historische vondst gaat. Het kan zijn dat het gaat om tegelijk overledenen die buiten het kasteelterrein zijn begraven, wellicht na een incident. Maandag zijn de botresten onderzocht door een fysisch antropoloog, die heeft gekeken naar sporen van geweld, ziektes of een mogelijke andere doodsoorzaak.


Stadsgracht

De werkzaamheden in Vianen zijn begonnen met het plan om in de binnenstad van Vianen het vuilwater van het regenwater te scheiden. Het doortrekken van de stadsgracht is gedaan als extra compensatie voor het afkoppelen van de binnenstad. Een ander voordeel is dat de stadsgracht dan niet langer een doodlopende arm kent. Water dat doorstroomt is beter voor de kwaliteit van dit grachtwater, zeker als de zomers warmer worden. Het opnieuw uitgraven van de gedempte gracht gebeurt in samenwerking met waterschap Rivierenland.

De werkzaamheden vinden plaats bij het voormalig kasteelterrein Batestein. Dit kasteel is rond 1370 in opdracht van Gijsbrecht van Beusichem gebouwd. Het kasteel diende 300 jaar als woonlocatie voor belangrijke adellijke geslachten, waaronder de Van Brederodes. Na een brand in 1696 raakte het kasteel in verval. Aan de zuidzijde van het kasteel bevond zich de pikeurshof, het gebied waar zich vroeger onder andere de paardenstallen bevonden.


De watercompensatie is ten westen van de pikeurshof gesitueerd. De gracht achter het kasteelterrein is waarschijnlijk in 1822 gedempt. Deze wordt nu in de oorspronkelijke staat teruggebracht. En dat is weer gunstig voor de cultuurhistorische beleving van het gebied.