Afbeelding
Foto:

Eén markt- en standplaatsenbeleid voor Vijfheerenlanden

Eén marktbeleid in Vijfheerenlanden

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft het marktbeleid van de drie oude gemeentes (Leerdam, Vianen, Zederik) op elkaar afgestemd voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Dat betekent dat voor iedereen die een standplaats heeft op een weekmarkt, minimarkt of een losstaande standplaatsplek eenduidige afspraken en tarieven gelden.

Net als op veel andere terreinen golden er voor de markt en voor losse staanplaatsen nog altijd andere regels en tarieven. Dit is nu opgelost en geldt voor iedereen hetzelfde.

“De weekmarkten, minimarkten en ook de losse standplaatsen zijn belangrijk voor onze gemeente. Het brengt leven op straat en vergroot de leefbaarheid in de kernen.” aldus Huib Zevenhuizen die wethouder Economische Zaken is. “Als je één gemeente bent moet het geen verschil maken in welke plaats in de gemeente je met een marktkraam staat.”

Tarieven

Het is de intentie om de tarieven op de markt zoveel mogelijk te houden. Wel komt er jaarlijks een indexering bij. Daarnaast zijn de stroomtarieven losgekoppeld van de markttarieven. De kosten voor het stroomgebruik worden voor iedereen op een eenduidige en heldere manier doorberekend. De leges voor losse standplaatsen hebben alleen een indexering gehad. Voor precario is het gemiddelde genomen van de drie gemeenten.

Divers aanbod behouden

De huidige samenstelling van de markten bevalt goed, blijkt ook uit onderzoek onder bezoekers, en de gemeente probeert net als voorgaande jaren een divers aanbod op de markt te krijgen en te houden.


5.000 euro voor Stichting de Iris

vianen • Een bijzondere benoeming van de VriendenLoterij voor Stichting de Iris uit Vianen. De stichting is benoemd tot één van de Clubs van de Week en ontvangt daarom eenmalig een bijdrage van 5.000 euro van de VriendenLoterij.

Stichting de Iris, een wooninitiatief voor jongeren met een verstandelijke beperking, gaat het geld gebruiken voor de inrichting van hun nieuwe woning.

Els Maurik, voorzitter van Stichting de Iris: “Hier zijn wij heel blij mee! We gaan de bijdrage gebruiken voor de inrichting van de gezamenlijke ruimte van onze nieuwe woning, zodat de bewoners zich er snel thuis voelen.”

Clubs van de week

Clubs van de Week is door de VriendenLoterij in het leven geroepen om clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland een steuntje in de rug te geven. Tot en met 31 december 2020 benoemt de VriendenLoterij 100 clubs, verenigingen en stichtingen tot ‘Clubs van de Week’. Zij krijgen een bijdrage van 5.000 euro van de VriendenLoterij voor een specifiek doel of een maatschappelijk project voor de club en haar leden. Clubs kunnen zich nog tot en met 30 november aanmelden via onderstaande website. Deelnemers van de VriendenLoterij hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen organisatie mee te spelen. Steeds vaker kiezen deelnemers ervoor om hun eigen club, vereniging of stichting te steunen. Clubs, verenigingen en stichtingen die nog niet zijn aangesloten bij de VriendenLoterij, kunnen zich aanmelden via:

q www.clubsvandeweek.nl