• Van Campenhout: 'veel ervaring'.
• Van Campenhout: 'veel ervaring'. Foto: Dick Aanen

Ook studeren moet je leren

leerdam • "Het blijkt dat studenten vaak moeite hebben met discipline en het vinden van dagritme. Vooral in deze coronatijd, waarin onderwijs op afstand plaatsvindt en het aantal contactmomenten met docenten en medestudenten zeer beperkt zijn."

Van Campenhout werkte dertig jaar in het voortgezet onderwijs, waarvan tien jaar als coach voor docenten en voor leerlingen. In 2017 verhuisde hij van Amsterdam naar Leerdam en werd hij fulltime kunstenaar, zelfstandig docent, cursusleider en atelierhouder van De Kunstplaats op de Markt. Hij verzorgde al diverse prachtige exposities. Door de corona staat alles echter op een zeer laag pitje. "Dat is de aanleiding om mijn oude beroep van coach weer op te pakken."

Uitdaging

Volgens Van Campenhout is het een hele uitdaging om nu student te zijn en geconfronteerd te worden met onderwijs op afstand. "Je hebt geen medestudenten om je heen, geen docent die er is om vragen aan te stellen. Veel studenten missen ritme en ze weten soms niet waar te beginnen. Op het voortgezet onderwijs was het eenvoudig, want dan vertelde de leraar wat je moest doen. Maar op de universiteit wordt van je verwacht dat je alles zelf uitzoekt." Sommige studenten hoeven slechts één dag per week naar de universiteit. De rest van de week moeten ze zelf hun tijd indelen. "Het blijkt dat veel studenten daar moeilijk in slagen. Ze gaan dingen uitstellen. Er is veel afleiding. Als je achter de computer zit, word je elk moment gestoord door pop-ups en andere dingen die je afleiden. Jongeren van die leeftijd hebben nog niet geleerd wat de beste manier van leren is die bij hen past."

Van Campenhout gaat tijdens een intensief en individueel traject proberen om studenten effectief te leren studeren en hun dag beter of anders in te delen. Ook het lange- en kortetermijngeheugen komt aan bod. "Je ziet bijvoorbeeld dat studenten pas de avond voor een tentamen gaan studeren. Het betekent dat ze overmorgen alles weer kwijt zijn." De cursisten gaan ook leren om beter voor zichzelf te zorgen, minder tijd kwijt te zijn aan nutteloze zaken en een voldaan gevoel te krijgen na een dag studeren. "Ze krijgen inzicht in oude gewoontes die nu niet meer werken en gaan aan de slag met oefenen in strategieën die wel werken." De individuele begeleidingsperiode duurt zes weken. Van Campenhout: "Het is niet vrijblijvend. Je mag iets van mij verwachten als docent, maar dat geldt ook andersom. Voordat we beginnen zetten we de doelstellingen op papier met beide handtekeningen eronder."

q www.studeren-in-coronatijd.nl