Najaarstransport aangekomen

vianen • Het bestuur van de Stichting Contacten Roemenië-Vianen streeft ernaar om jaarlijks twee transporten richting Roemenië te organiseren. Ten gevolge van de sinds maart heersende pandemie van het coronavirus is dit jaar voor de Stichting grotendeels anders verlopen dan verwacht. "Het geplande voorjaarstransport moest worden verplaatst van 14 april naar 23 juni”, geeft de voorzitter van de Stichting, Sjaak van der Leij, aan. Bovendien moesten de maandelijkse inzamelingen, op de laatste zaterdag van de maand, worden afgelast.

Door de tweede golf van de pandemie werd het zeer twijfelachtig, of het najaarstransport wel door zou kunnen gaan. De toch ingelaste inzameling in de maanden augustus en september zorgden ervoor, dat een enorme grote hoeveelheid goederen werd ontvangen, waardoor het magazijn tjokvol kwam te zitten. Daardoor ging het bestuur zich afvragen of er alsnog een najaarstransport naar Reghin in Roemenië gehouden zou kunnen worden. "Als dat door zou gaan, dan moest het laden wel corona-veilig plaatsvinden.”

Er werd besloten om zowel bij de gemeente Vijfheerenlanden als in Reghin te informeren of het sein voor een transport op groen gezet kon worden. Vanuit de gemeente Vijfheerenlanden was er geen bezwaar, mits de richtlijnen van het RIVM in acht genomen zouden worden. Vanuit Reghin kreeg het bestuur het antwoord dat een transport op korte termijn zeer welkom zou zijn. De transporteur liet vervolgens weten dat het mogelijk was om op woensdag 28 oktober met een truck met oplegger voor de loods aan de Lange Dreef in Hagestein te staan. "Snel schakelen was dus geboden.” Op zeer korte termijn werden mankracht en heftruck georganiseerd en de bijbehorende papieren (draaiboek, paklijsten, verklaringen) in orde gemaakt. Na een dag hard werken, kon het transport naar Reghin vertrekken waar het op dinsdag 3 november aankwam. Op 13 november kreeg het bestuur bericht dat alle spullen in Roemenië verdeeld zijn.

In verband met het coronavirus en de aanvullende maatregelen die vanuit de overheid zijn genomen zullen de inzamelingen van goederen op de laatste zaterdag van de maand in ieder geval tot en met het einde van dit jaar geen doorgang meer vinden.