Teveel restafval in regio

regio • De nieuwe inzamelwijze van afval (omgekeerd inzamelen) heeft binnen de zogenaamde Waardlanden-gemeenten geleid tot een vermindering van de hoeveelheid restafval met ongeveer 14 procent. Maar de landelijke doelstellingen blijven met gemiddeld 232 kilogram (per persoon per jaar) ver uit het zicht.

Dat blijkt uit een analyserapport van het beleid van de samenwerkende gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden.


Ook ten opzichte van andere vergelijkbare gemeenten en inzamelbedrijven blijven de Waardlanden-gemeenten achter: 232 kilogram versus 184 kg gemiddeld.


Doelstelling

Het 'omgekeerd inzamelen' werd in 2014 ingevoerd. Met de doelstelling was op zich niets mis. Concreet kwam het erop neer dat plastic verpakkingsafval (inmiddels uitgebreid met metalen verpakkingen en drankenkartons tot PMD-afval) met een minicontainer werd ingezameld, en dat de dienstverlening voor restafval werd versoberd door in de dunbevolkte gebieden (buitengebied) de restafvalcontainer minder vaak te legen, en in de dichtbevolkte gebieden restafval te laten brengen naar verzamelcontainers in de wijk.


Hoge aanbod

De oorzaak van de hoge hoeveelheid restafval ligt voor een deel bij het hoge aanbod afval dat in het Waardlanden-gebied vrijkomt. Met gemiddeld 616 kg per inwoner is dat 17% meer dan bij vergelijkbare andere gemeenten (2018). "Afvaltoerisme (afvalaanbod vanuit buurgemeenten) en bedrijven die oneigenlijk gebruik maken van de huishoudelijke voorzieningen zijn daarvan de oorzaak."
In tegenstelling tot veel andere gemeenten hebben de Waardlanden-gemeenten vrij toegankelijke inzamelvoorzieningen waar in principe iedereen toegang tot heeft. "De ‘afvalaantrekkende werking’ is daardoor groot. Het hoge afvalaanbod is ook een bepalende factor in de kosten. Daar waar andere gemeenten gemiddeld 175 euro per huishouden aan directe afvalbeheerkosten (voor inzameling en verwerking) maken, is dat bij de Waardlanden-gemeenten 13% hoger. "Het verschil kan volledig worden verklaard door de verwerkingskosten, die door het hoge afvalaanbod hoger zijn dan gemiddeld."