• Een vreugdedansje van de initiatiefnemers.
• Een vreugdedansje van de initiatiefnemers. Foto: Aangeleverd

Aftrap 'Duurzame warmte Everdingen'

everdingen • Wethouder Christa Hendriksen van de gemeente Vijfheerenlanden heeft vorige week woensdagmiddag de officiële aftrap gegeven voor het project 'Duurzame warmte voor Everdingen'. Ook wethouder Maks van Middelkoop deed mee aan de feestelijke online bijeenkomst.

De vitale dorpsgemeenschap van Everdingen (1200 inwoners) wil over enkele jaren voor de verwarming van de huizen niet meer afhankelijk zijn van aardgas. Er zijn vergaande plannen van energiecoöperatie Huibertstroom om het relatieve warme rivierwater van de Lek daarvoor te gaan gebruiken. Een honderd procent duurzame oplossing.


In het plan wordt Lekwater met een temperatuur van meer dan 20 graden opgeslagen in de grond. Vervolgens wordt het water in de winter weer opgepompt. Een centrale waterpomp zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd tot 70 graden. Dit verwarmde water gaat vervolgens via een warmtenet naar de huizen, waar het zal worden gebruikt voor het verwarmen van de radiatoren.

Acceptabel
"Het belangrijkste is dat de oplossing voor bewoners acceptabel is. Het gebruik van het Lekwater moet betaalbaar, betrouwbaar en bovendien heel duurzaam zijn", vertelde Sofie ten Have deze zomer in een interview met deze krant. Sofie is oud-inwoonster en mede-bedenker van het plan.


Ze heeft vorig jaar ter afronding van haar universitaire studie natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam een masterscriptie geschreven, waarin ze diverse duurzame mogelijkheden voor het dorp met elkaar heeft vergeleken. Dat deed ze in opdracht en in nauwe samenwerking met enkele initiatiefnemers van het project Energiedorp, een poot van de actieve Stichting Vitaal Dorp. Haar professionele advieswerk voor het dorp heeft ze na afronding van haar studie voortgezet bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).


Zelfvoorzienend
Actieve inwoners in Everdingen zetten zich al enkele jaren actief in om het Lekdorp binnen vijf jaar zelfvoorzienend te laten worden met lokaal opgewekte duurzame energie en hebben daarvoor de energiecoöperatie Huibertstroom gevormd. Bestuurslid Jaap van Gilst al meer dan 40 jaar inwoner van Everdingen, is één van de kartrekkers. "Everdingen heeft een eigenzinnige bevolking. Als iets van buitenaf wordt opgelegd, gaan al gauw de hakken in het zand. Als het dan toch moet, dan graag op een manier die bij Everdingen past."


Bijzonder blij

Wethouder Christa Hendriksen sprak tijdens de aftrap van een bijzonder moment. "We zijn als gemeente bijzonder blij met dit soort initiatieven. We hopen dat ook andere dorpen in de gemeente hier profijt van zullen hebben."

Er zal de komende jaren nog heel wat moeten gebeuren om het project te laten slagen. Volgend jaar wordt verder gewerkt aan een plan van aanpak. Onderdelen daarvan zijn onder andere de technische onderbouwing, de betrokkenheid van de bewoners en stakeholders, mogelijkheden voor een vervolgfinanciering en het betrekken van andere kernen bij het Everdingse initiatief. De eigenlijke realisatie staat gepland in 2024.