Klokken ter ere van Paardenmarkt

vianen • Op woensdag 7 oktober om klokslag 09:00 uur worden door de luiders van het Klokkenluidersgilde Vianen ‘De Grote Klok’ de klokken in de toren van de Grote Kerk geluid. De klokken worden op de woensdag vóór de tweede donderdag in oktober geluid, ondanks dat de Paardenmarkt niet plaatsvindt en helaas geen 749ste editie kent. Het gilde luidt de klokken ook om alle sponsors die de Paardenmarkt al jaren ondersteunen te bedanken voor hun inzet en bijdrage.

q www.klokkenluidersgildevianen.nl


Reinigen rioolputten

vijfheerenlanden • Vanaf 5 oktober worden de rioolputten in de straten en stoepen van de gemeente Vijfheerenlanden gereinigd. Zo kan regenwater snel worden afgevoerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden duren de werkzaamheden maximaal drie weken.Tijdens de werkzaamheden kan ter plaatse tijdelijk overlast voor het verkeer ontstaan.


Steun de fietstocht en help Liam

regio • Rolf en Marieke van Panhuis gaan een bijzondere tocht ondernemen. Op 31 oktober fietsen zij van Zuidwolde (Drenthe) naar Nieuwegein, hun geboorteplaatsen. Zo willen ze aandacht vragen voor metabole ziektes en geld inzamelen voor Stichting Metakids. “Onze zoon Liam is geboren met zo’n stofwisselingsziekte,” vertelt Rolf. “Hij maakt het nu gelukkig goed, maar zijn vooruitzichten zijn niet zo goed.”
In Nederland zijn metabole ziektes één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen. Er zijn vele vormen, maar de meeste zijn ongeneeslijk. Er ontbreekt vaak een eiwit, waardoor de chemische fabriek van het lichaam niet goed werkt en steeds meer schade aan organen optreedt. De meeste kinderen overlijden daardoor jong. Veel geld is nodig voor onderzoek om metabole ziektes vroegtijdig (tijdens de zwangerschap) op te sporen en te behandelen. Metakids zet zich hiervoor in door met verschillende acties geld in te zamelen. Rolf en Marieke sluiten zich met hun fietsactie hierop aan. “We leggen de 140 km (ongetraind!) in estafettevorm af,” zegt Rolf. “De symbolische route tussen onze geboorteplaatsen is een link naar de oorzaak van de ziekte: kleine foutjes in de genen van ons beiden.”

q www.fietsenvoorliam.nl


Ruim 15.000 euro door CarProf

regio • CarProf overhandigde vorige week een cheque ter waarde van 15.673 euro aan het goede doel. Samen met alle andere CarProf autobedrijven in Nederland zet CarProf Crum in Culemborg, Houten en Vianen zich sinds begin dit jaar met een speciale APK actie in voor kinderen die slachtoffer of nabestaande zijn van een verkeersongeval. Met deze APK actie wil het autobedrijf de relatie tussen goed onderhoud en veiligheid benadrukken. Hans Crum: “Een auto in opperste staat is immers veiliger dan een auto die rammelt. Zo geven versleten remmen of banden een langere remweg, wat fataal kan zijn bij een noodstop. Onderhoud is daarom essentieel.” Met de actie geven de autobedrijven bovendien invulling aan hun maatschappelijke betrokkenheid. Van elke uitgevoerde APK gaat 0,50 euro naar TrafVic-Kids. Dit project van Fonds Slachtofferhulp biedt specialistische hulp aan kinderen na een ernstig verkeersongeval.

q www.carprof.nl