Vianen voor elkaar

vianen • Vianenvoorelkaar.nl roept alle inwoners van Vianen en omgeving op om van 1 tot en met 8 oktober extra in actie te komen tegen het groeiende probleem: eenzaamheid. Zo blijkt uit recent onderzoek van het vrijwilligersplatform dat de behoefte aan nieuwe contacten groeit, maar ook dat vrijwilligerswerk het gevoel van eenzaamheid vermindert. Een win-win voor vrijwillige inzet én participatie.

Vianenvoorelkaar.nl constateerde in hun jaarlijks gebruikersonderzoek een trend op het gebied van eenzaamheid. Er bleek een groeiende behoefte aan nieuwe contacten. Zo werd in 2019 voor het eerst ‘meer mensen ontmoeten’ de meest gekozen reden om hulp te vragen via het platform en verdubbelde dat jaar de contacten rondom maatjes en gezelschap. Verder gaf 27 procent van de respondenten aan eenzaamheid als een erg belangrijke keuze te zien om vrijwilligerswerk te gaan doen. Tijdens de coronacrisis steeg dit percentage zelfs naar 37 procent.

Ook bleek uit recent onderzoek dat het doen van vrijwilligerswerk de negatieve gevoelens gerelateerd aan eenzaamheid vermindert. Zo geeft 88 procent van de respondenten aan dat zij meer contacten hebben opgedaan en zich daadwerkelijk minder eenzaam voelen door vrijwilligerswerk te doen. “Het is ontzettend mooi om te zien dat gebruikers van Vianenvoorelkaar.nl steeds meer omdenken. Zij lossen hiermee hun eigen hulpvraag (eenzaamheid) op door een ander te helpen. Door het doen van vrijwilligerswerk leren zij nieuwe mensen kennen en breiden ze hun netwerk uit. Zo blijkt maar dat helpen écht happy maakt!”, vertelt Simone Visser, coördinator Vianenvoorelkaar.nl.

Om zoveel mogelijk bekendheid en bewustwording voor het thema eenzaamheid te creëren in Vianen en omgeving starten we een campagne in de 'Week tegen Eenzaamheid' van 1 tot en met 8 oktober. Simone Visser vertelt: “We gaan in die week dagelijks inwoners van Vianen inspireren en activeren om iets voor een ander te betekenen. Inwoners kunnen zich gemakkelijk inschrijven voor de actie via ons platform en ontvangen elke ochtend een kleine opdracht om eenzaamheid in hun eigen omgeving tegen te gaan in hun mailbox. Daarnaast blijven we uiteraard ons uiterste best doen om samen zoveel mogelijk gezelschapsvragen op ons platform op te lossen.”

Inschrijven kan via:

q www.vianenvoorelkaar.nl/week-tegen-eenzaamheid-2020


Medische aspecten bij dementie

vianen • Alzheimer Café Vianen zal op maandag 5 oktober in het thema staan van het onderwerp ‘Medische aspecten bij dementie'. Een arts geeft informatie over dementie en medische aspecten die invloed kunnen hebben op de werking van het brein en klachten in het dagelijks leven. Ook wordt stilgestaan bij uitdagingen in het dagelijks leven met dementie en de rol van de arts hierbij. De avond vindt plaats vanaf 19:30 uur in de Hoeksteen in Vianen, vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar. De toegang is gratis en de RIVM maatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, worden gehanteerd.

Voor meer informatie, of als er problemen zijn met het vervoer naar en van het Alzheimer Café, kan contact worden opgenomen met Lillian Klynstra, 030-6089880.