Evensong door kamerkoor Cantiago

vianen • De Evensongs in de Grote kerk in Vianen maken een doorstart. Op 27 september aanstaande zal Kamerkoor Cantiago uit Utrecht onder leiding van dirigent Herman Mussche de monumentale kerk weer vullen met prachtige vocale klanken.

Het orgel wordt deze middag bespeeld door cantor-organist Rienk Bakker. Op het programma staan onder andere de canticles van John Ireland (1879-1962). Deze componist wordt wel ‘de Engelse impressionist’ genoemd, omdat hij zich liet inspireren door muziek van Debussy en Ravel. Een niet zo bekende componist, maar zijn muziek is zeer verrassend.

Verder staan natuurlijk de chant (Psalm 5), de preces & responses (Ayleward) op het programma en ook de schitterende anthem Eternal Rest van James Whitbourn (1963). Dit stuk, geschreven ter gelegenheid van de uitvaart van Queen Elisabeth the Queen Mother in 2002 raakt vanaf de eerste toon. De sobere melodie in de mannenpartij wordt van een lichtkrans voorzien door de hoge vrouwenstemmen. Beide kleuren smelten samen in de frase ‘shine on us’ waarin tot tweemaal een groot crescendo wordt gehoord en voor de luisteraar als het ware de hemel open gaat. Het verstilde ‘amen’ sluit vervolgens het boek.

De Evensong, een moment van verstilling en muziek, zal op zondag 27 september om 16:00 uur beginnen in de Grote kerk in Vianen. De entree is gratis, er wordt wel een collecte gehouden. Toegang volgens de richtlijnen van het RIVM met registratie vooraf via:


q www.pkn-vianen.nl/toegang