• Land van Brederode bezoekt kerken in Everdingen.
• Land van Brederode bezoekt kerken in Everdingen.

Middagexcursie naar kerken in Everdingen

Samen met gids kerken bezoeken

regio • De historische vereniging houdt zaterdag 19 september een kleine middagexcursie naar de Rooms-Katholieke kerk en naar de hervormde kerk in Everdingen.

De excursie wordt georganiseerd door Johan Teuben. Johan zal de deelnemers zelf door de Petrus en Paulus kerk gidsen. Johan van Eck is de gids in de hervormde kerk. Vanwege de coronamaatregelen worden de deelnemers opgedeeld in twee groepen van maximaal 15 personen. Inschrijven voor de excursie is in principe niet meer mogelijk, maar wellicht zitten de groepen nog niet helemaal vol. Neem bij interesse voor deelname contact op met Johan Teuben: jteuben@casema.nl.

De rooms-katholieke kerk, een neogotische pseudo basiliek, is een zeer markant element in het dorpsbeeld van Everdingen. Na de reformatie kwam de middeleeuwse Maria kerk (huidige hervormde kerk) in handen van de protestanten. De katholieken in Everdingen gingen vanaf 1628 in Vianen ter kerke. Rond 1798 werd een comité opgericht, met het doel een Rooms-Katholieke kerk in Everdingen te stichten. Zo werd in 1802 een schuurkerk gebouwd. De kerk had het voorkomen van een boerderij. Vanaf 1863 werden plannen ontwikkeld om een nieuwe kerk te bouwen. In 1876 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe pastorie, naar het ontwerp van de Utrechtse architect Alfred Tepe. De bouw van de huidige kerk, eveneens een ontwerp van Tepe, werd in 1898 aanbesteed en ingewijd op 14 december 1899. Van de inventaris zijn onder andere de gebrandschilderde ramen in zijbeuken en absis (waarvan er drie zijn vervaardigd in het atelier van H.J.J. Gever uit Utrecht), vermeldenswaard.
De hervormde kerk is het oudste gebouw van Everdingen, want van kasteel Everstein is uitsluitend de legende bewaard gebleven. De kerk is van oorsprong gewijd aan de maagd Maria. Het 13e eeuwse gebouw brandde op 3 juni 1498, Pinksterdag, af maar werd spoedig herbouwd. In de eerste helft van de 17e eeuw werd de inventaris vernieuwd. Belangrijke onderdelen hiervan zijn nog aanwezig, zoals het meubilair, preekstoel, doophek en doopbanken. De luidklok in het torentje is uit 1581 (gegoten door H. van Trier).