• Voorzitter Peter Migchielsen bekijkt een aantal oude plakboeken.
• Voorzitter Peter Migchielsen bekijkt een aantal oude plakboeken. Foto: Dick Aanen

Jubileumfeest Vita wordt jaartje uitgesteld

Tafeltennissers houden al 70 jaar stand

vianen • Het mag een klein wondertje heten dat de club nog steeds bestaat. De vereniging heeft momenteel nog maar iets meer dan twintig leden. Bijna de helft is ouder dan zestig en een viertal jeugdigen. Het bestuur is realistisch: het is niet anders.

Tafeltennisvereniging VITA (Viaanse Tafeltennisvereniging) werd opgericht op 12 september 1950 door een aantal enthousiaste mannen. “Op de eerste avond gaven zich 18 mannen op als lid", zegt Peter Migchielsen, de huidige voorzitter en wedstrijdsecretaris. “Het was een echte Viaanse club.” De vereniging was aanvankelijk opgezet als katholieke club (r.k.t.t.v.vita). In 1967 is de vereniging voor iedereen toegankelijk geworden. Met uitzondering van enkele kortstondige perioden werd tot in de negentiger jaren gespeeld in het gebouw De Bond in de Brederodestraat, destijds het zaaltje tegenover de Rooms Katholieke Kerk. In de jaren negentig werd de bestemming van deze locatie door de verkoop ervan gewijzigd en verhuisde VITA naar haar huidige locatie: zalencentrum ‘t Klooster. De club heeft een aantal zeer trouwe leden. De 89-jarige Koos Kraaykamp is al sinds 1951 lid. Samen met Joop Sluys is hij erelid.


André Pouw en Rick Meijer zijn al jarenlang de grote namen bij VITA. Meijer, die tegenwoordig in Lelystad woont en net vader is geworden, werd maar liefst elf keer clubkampioen. VITA heeft momenteel vier teams actief in de competitie. Het eerste team (duo) komt uit in de vierde klasse. De andere teams spelen in de vijfde en zesde klasse. Donderdag is de vaste clubavond. Naast de competitiewedstrijden houdt de vereniging jaarlijks haar clubkampioenschappen. Daarnaast worden twee dubbeltoernooien georganiseerd (eentje samen met HTV) en andere wedstrijden, zoals een handicaptoernooi, een ‘verkeerde bat’- toernooi, een ‘verkeerde hand’-toernooi. Ook de klaverjastoernooien trekken elk jaar voldoende belangstelling. “We zijn vooral een gezelligheidsclub. We zijn tevreden met onze speellocatie, vooral ook omdat de huur betaalbaar is. Spelen in sporthal Helsdingen zouden we qua financiën niet kunnen opbrengen. Dan zouden we gelijk failliet zijn.” Veel spelers van andere clubs zullen zich volgens Migchielsen nog goed herinneren dat de vloer spekglad werd. “En ook de verlichting was afgestemd op feesten en partijen, maar niet op het spelen van tafeltenniswedstrijden. Maar inmiddels hebben we een PVC-vloer en prima verlichting. Onze tegenstanders die de oude situatie gewend waren, kijken hun ogen uit als ze weer eens bij ons komen spelen.”

Voorzitter Migchielsen speelt op zijn 74e dit seizoen weer in het eerste team. “Maar dat is beslist geen teken van weelde. Het verhuizen van Rick Meijer is sportief gezien een flinke aderlating. De oudere leden hopen het nog lang fysiek op te kunnen brengen. Tafeltennis vergt veel concentratie. Het voortdurend gefocust zijn vergt heel veel energie.”


Terugloop

VITA had in zijn gloriedagen zo’n vijftig leden. Tegenwoordig zijn er dus nog zo’n twintig van over. Migchielsen: “Vianen heeft vier tafeltennisverenigingen gekend. Eén daarvan, onderdeel van omnivereniging ASV’68, telde zelfs 140 leden. Maar mede door bestuurlijke perikelen is deze club ter ziele gegaan.” Volgens Migchielsen heeft niet alleen VITA te maken met terugloop van het ledenaantal. “Bij heel veel clubs is het ledental met tientallen procenten teruggelopen, hoewel de terugloop gestagneerd lijkt te zijn. ”


VITA heeft sinds een jaar of vijf een samenwerkingsverband met HTV in Hagestein. “Maar ik kan niet zeggen dat het voor beide partijen het gewenste effect heeft, namelijk groei. Dat is jammer en maakt een mogelijke fusie in de toekomst nogal een ongewisse zaak. Tafeltennis is een leuke ontspannende bezigheid en zou voor meer inwoners van Vianen (Vijfheerenlanden) aantrekkelijk moeten zijn. Daar hopen we voor de toekomst dan ook op." Nieuwe leden zijn welkom.