Boek over de heerlijkheden

regio • Voor 1795 was het gebied Vijfheerenlanden opgedeeld in heerlijkheden, waarin de heren het voor het zeggen hadden. Soms waren dat vijf heren (vandaar de naam Vijfheerenlanden), maar dat varieerde in de loop der tijden. In elk geval waren er meer heerlijkheden: anno 1795 werden er circa 20 genoteerd.

Sinds 2019 behoren genoemde plaatsen tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, een fusie van de daarvoor bestaande gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Daarmee kreeg de naam Vijfheerenlanden een nieuwe betekenis. Want die naam is al eeuwen verbonden aan het gebied tussen de Lek, de Zouwe, de Linge en de Diefdijk. Bovendien is die naam ook verbonden aan de waterbeheersing in dit gebied, als hoogheemraadschap en waterschap.

Begin 2020 is het boek De Heerlijkheden in de Vijfheerenlanden (1284-1795) verschenen. Daarin wordt de geschiedenis van alle heerlijkheden kort beschreven. De beschreven heerlijkheden zijn: Ameide en Tienhoven, Lexmond en Achthoven, Vianen, Hagestein, Everdingen en Zijderveld, Tienhoven (bij Everdingen), Meerkerk, Lakerveld, Autena, Bolgerije, Heicop en Boeicop, Schoonrewoerd, Leerbroek, Reierskoop en Middelkoop, Leerdam, Nieuwland, Rietveld, Kedichem en Oosterwijk.

Mede door een financiële bijdrage van de gemeente Vijfheerenlanden is het boek te koop voor 20 euro. Te bestellen via teunbikker@hetnet.nl of www.5herenlanden.nl.