• Door het open raam kregen alle leerlingen van De Ark in Vianen het (t)huiswerk overhandigd.
• Door het open raam kregen alle leerlingen van De Ark in Vianen het (t)huiswerk overhandigd. Foto: Aangeleverd

Schoolbesturen zien ook kansen in tijd van improviseren

Thuisonderwijs leidt tot creativiteit

vianen • Het ene kind vindt een weekje thuisonderwijs fantastisch. Een ander is er flink van in de war. "Want hoe leg je deze situatie uit aan een kind van 5", schrijft één van de ouders. "Die snapt er niks van. Voor zijn gevoel is het vakantie."

De scholen zijn in elk geval razend druk geweest om de kinderen een alternatief te bieden voor het reguliere lesprogramma in de klas: soms in de vorm van werkbladen of via online lessen of gewoon via een online verbinding. Het thuisonderwijs vergt soms heel wat creativiteit en aanpassingsvermogen van de ouders en de kinderen. Keukens worden omgebouwd tot werkplekken. De familie Bakker verbleef deze week aan boord van schip De Bacchus. "De stuurhut is omgebouwd tot leslokaal en zo roeien we letterlijk en figuurlijk met de riemen die we hebben. Het uitzicht is in ieder geval fantastisch en een betere plek om afgesloten van de buitenwereld te zijn is er denk ik niet."

Actief

Wethouder Tirtsa Kamstra van de gemeente Vijfheerenlanden is vorige week maandag gelijk gaan bellen met schoolbesturen. "Ik wilde horen horen hoe het ging en of het allemaal ging lukken. Het was heel mooi om te zien hoe alle scholen dit echt heel goed opgepakt hebben. De meesten hadden het al wel wat zien aankomen en waren al voorbereidingen aan het treffen."

Er waren ook schoolbesturen die dit moment als een kans zagen om nu echt eens werk te maken van thuisonderwijs, zo merkte de wethouder. "Zij zitten normaal gesproken regelmatig met hun handen in het haar door het tekort aan leraren. Nu hebben ze een ultieme kans om te bouwen aan een systeem wat ook in dergelijke situaties in kan springen als de nood echt aan de man is. Verder hoor ik overal om mij heen van ouders dat hun kinderen lekker aan het werk zijn."

Structuur

Kamstra kan het weten. Ze is naast wethouder ook moeder van schoolgaande kinderen. "Door het schoolwerk meteen 's ochtends op te pakken, krijgen de kinderen structuur in hun dag en dat werkt voor de kinderen goed, maar zeker ook voor ons als ouders. De basisschool van mijn dochter heeft een digitale omgeving gecreëerd waarin filmpjes van de juf staan en opdrachten die ze kan doen. Die variëren van knutselen tot letters zoeken en van beweegactiviteiten tot spelletjes. Erg leuk gedaan. Ook kunnen er foto's en filmpjes van de kinderen met hun werkresultaten geupload worden. Zo zien ze van elkaar wat ze allemaal doen en houden ze toch een beetje contact met elkaar."

De middelbare school van zoon Kamstra werkt altijd al met een app waarin onder andere huiswerk vermeld wordt. "Dit is nu nog wat uitgebreid en nu moeten ze hun werk dan ook digitaal inleveren. Nog niet voor alle vakken loopt dit even makkelijk, maar ja, het mag ook nog wel even ingroeien zijn na één week."