'Boogbrug openen voor fietsers'

vianen • De situatie voor fietsers op de Jan Blankenbrug in Vianen wordt als (zeer) onveilig ervaren. Dit blijkt uit een enquête onder het burgerpanel TipVijfheerenlanden. Meest genoemde optie ter verbetering: de bestaande boogbrug openen voor fietsers.

TipVijfheerenlanden is een initiatief van Het Kontakt in samenwerking met Toponderzoek. 415 leden van het burgerpanel vulden de enquête in.

Uitbreiding buslijnen

Door 30% van de respondenten wordt de situatie als 'zeer onveilig' ervaren. Nog eens 22% ervaart de situatie als 'onveilig'. 28% geeft aan niet op de hoogte te zijn van de situatie.

Enkele reacties:

• Als ik over de brug ga, ben ik als de dood dat ik geschept word door een uitwijkende auto. Er gaat ook heel veel vrachtverkeer overheen; bij een ongeluk gaan vrachtwagens dwars door de bescherming voor de fietsers hen. Ik kan niet snel genoeg over de brug zijn.

• Deze fietsbrug is zeer onveilig, bijvoorbeeld bij inhalen en/of passeren. Dan heb ik het nog niet eens over de uitlaatgassen. Bij voorkeur zie ik ook graag uitbreiding van de buslijnen. Er gaan veel leerlingen uit Vianen in Nieuwegein naar school. Deze scholen zijn niet allemaal goed bereikbaar met de bus.

• De onveiligheid wordt mede veroorzaakt door het gedrag van sommige fietsers, met name het met meer dan twee personen naast elkaar fietsen.

Gevaarlijke combi

'Het fietspad op de Jan Blankenbrug is te smal voor de fietsdrukte'. Zeer mee eens, zegt 28% van de respondenten; 21% is het er mee eens (weet niet: 32%).

• Het fietspad is inderdaad te smal voor de fietsdrukte in de spits. Verbreden helpt de veiligheid te vergroten, maar alleen als ook het gedrag van de fietsers verbetert.

• Het is bijna altijd botsen: scooters, wielrenners, elektrische fietsen en mensen die niet snappen wat een fietsbel betekent, zijn een gevaarlijke combi op een heel smal stukje.

Aparte fiets- en loopbrug

Als oplossing zegt 16%: de Jan Blankenbrug verbreden, 11% noemt de barrières die het fietspad scheiden van de rijksweg verplaatsen, 6% wil de vluchtstrook versmallen/aanpassen en 10% vindt dat er niets hoeft te worden gedaan. 26% van de respondenten komt met een andere optie en die luidt veelal: de bestaande boogbrug gebruiken voor fietsers. Of: een aparte fiets- en voetbrug maken, bij voorbeeld onder de huidige brug.

Rotondes

Andere vraag in de enquête was: welke maatregelen zou de gemeente Vijfheerenlanden het best kunnen nemen om de verkeersveiligheid van fietsers in Vijfheerenlanden te verbeteren? Negen procent van de respondenten zegt: er hoeft niets aangepast te worden, de verkeersveiligheid van fietsers is prima. 42% oppert de fietspaden te verbreden, 34% pleit voor betere verlichting en 28% voor meer verlichting. Een veelgenoemde andere optie is: eenduidigheid voor wat betreft voorrang bij rotondes. En ook: fietsers de regels leren én handhaven.

TipVijfheerenlanden.nl is een gemeenschapspanel. Heeft u vragen over dit initiatief, dan kunt u deze altijd stellen aan: enquete@toponderzoek.com. Het is ook mogelijk om zelf onderwerpen aan te dragen voor peilingen. Meedoen? Meld je dan aan voor ons burgerpanel via: www.tipvijfheerenlanden.nl.