• De kookbrigade aan het werk in de keuken van De Prenter.
• De kookbrigade aan het werk in de keuken van De Prenter. Foto: Peter Verbeek

Belgische wereldgerechten in de Prenter

vianen • In De Prenter is afgelopen woensdag de tweede Wereldkeuken van start gegaan. Inclusief de vrijwillige koks smulden bijna dertig personen van een driegangenmenu.

De Prenter is het onderkomen van onder andere de Wijkwinkel: een steunpunt waar inwoners van Vianen terecht kunnen met de meest uiteenlopende vragen. Een van de activiteiten die onder haar vlag valt is de Wereldkeuken, die 2,5 jaar geleden is begonnen. Ze is bedoeld voor mensen zonder partner met weinig sociale contacten, die er een keer per maand kunnen genieten van een maaltijd van drie gangen.

Publiek geheim

"Ik ben er als vrijwilliger begonnen en na enkele maanden ben ik er coördinator van geworden", vertelt Wouter de Lange. "Aanvankelijk waren er niet veel gasten, maar inmiddels is het een publiek geheim dat hier heel lekker wordt gekookt. De animo nam dusdanig toe dat de pannen te klein werden. We hebben een wisselende groep van tien vrijwilligers waarvan er per keer zes worden ingezet. Zo'n ploeg is prima in staat om voor pakweg 25 personen te koken, maar er waren dagen dat we ruim veertig gasten hadden. Heel gezellig, maar dat werd te gortig. Zodoende hebben we besloten om te splitsen. Nu zijn we niet alleen elke tweede woensdag van de maand in touw, maar ook elke laatste."

De Prenter beschikt over een semi-professionele keuken. Er zijn twee kookeilanden met in totaal acht inductiepitten. Er is voldoende servies en bestek, en om zo efficiënt mogelijk voor een grote groep te kunnen koken zijn successievelijk grote pannen, warmhoudbakken en diverse andere apparatuur aangeschaft. Ook heeft iemand een keukenmachine geschonken.

Invalster

Als invalster is Evelyne Scheffer-Laurent vorig jaar enkele keren actief geweest voor Wereldkeuken een. Koken is een van haar hobby's en zij zwaait nu de scepter van Wereldkeuken twee. Ze is nog bezig met het samenstellen van een eigen groep van vrijwilligers en was blij dat ze woensdag onder andere hulp kreeg van een professionele kok. Het eerste menu heeft ze zelf bedacht, maar het is de bedoeling dat de hele ploeg daar voortaan zijn inbreng in heeft. Als geboren Belgische had ze gekozen voor gerechten uit haar vaderland: preisoep met croutons als voorgerecht, Brussels witlof, ingerold in ham en overgoten met een bechamelsaus en emmenthaler kaas, en als toetje Brusselse wafels met vers fruit, slagroom en een bolletje roomijs.

"Gasten kunnen hier voor 7 euro aanschuiven", vertelde Evelyne. "Met dat bedrag kun je voor een grotere groep prima uit de voeten. We zijn om half 3 gestart, en dan is het toch aanpoten om 3,5 uur later te kunnen opdienen. We hebben met plezier gekookt en de waardering van de gasten was onze grootste beloning."


Peter Verbeek