• De vogelhuisjes werden geschilderd en gepimpt.
• De vogelhuisjes werden geschilderd en gepimpt. Foto: Peter Verbeek

Huis vol Energie biedt vermaak voor kinderen

Vogelhuisjes maken voor de mezen

vianen • Het was de bedoeling dat er twee workshops zouden worden gegeven. De belangstelling viel echter tegen, want het aantal deelnemers bleef ver achter op het aantal aanmeldingen.

De vier kinderen die wél waren gekomen hebben een paar gezellige uurtjes gehad. Quint, die bij opa en oma logeerde, had helemaal een prachtige dag. 's Morgens zwemmen en 's middags knutselen. De drie andere kinderen, twee zusjes en een broer, waren door hun moeder gewezen op deze activiteit die garant stond voor een leuke bezigheid in de voorjaarsvakantie. Ook de traktaties in de vorm van limonade en een stroopwafel vielen in de smaak.

Kant en klaar

Ze hadden gedacht met plankjes, hamers en spijkers aan de slag te gaan, maar daar kwam het niet van. Nicole van Kruijsdijk, die op scholen, bso's en voor gemeenten vaak de meest uiteenlopende creatieve workshops geeft, had voor iedereen een kant en klaar pakket meegenomen. De cederhouten wanden en daken konden heel eenvoudig in elkaar worden gezet. Aansluitend mochten de kinderen ze schilderen en tot slot werden ze versierd met lintjes, stickers en glitters.

Huis vol Energie is onderdeel van een blokje van vier huurwoningen uit de jaren 50, gelegen aan de Mr. M.C. Van Hallstraat. Die waren toe aan vernieuwing en in opdracht van LEKSTEDEwonen zijn ze, als eerste huurwoningen in het bestand van de corporatie, onlangs grondig en ingrijpend verbouwd. Ze zijn volledig geïsoleerd (vloer, dak, muur en HR++glas). Tegen de bestaande (zij)gevels zijn prefab geveldelen met een dikte van ruim 20 centimeter aangebracht

De woningen hebben warmtepompen, een ventilatiesysteem voor frisse lucht, er wordt gekookt op inductie en de daken liggen vol zonnepanelen. Bij goed gebruik hebben de bewoners nagenoeg geen energiekosten.

Energiezuinig wonen

Eén van de gerenoveerde woningen, ingericht door kringloopwinkels uit Vianen, Lexmond, Ameide en Leerdam, is door LEKSTEDEwonen tijdelijk beschikbaar gesteld aan de gemeente Vijfheerenlanden. Inwoners kunnen er elke donderdag, van 16.00 tot 20.00 uur, terecht voor vragen en advies over energiezuinig wonen. Regelmatig zijn en worden er workshops met een duurzaam karakter gegeven, onder andere over besparen met LED verlichting, warmtepompen en zonnepanelen. Ook worden er vrijwilligers opgeleid tot wooncoaches. Zij geven onder andere adviezen over het isoleren van huizen, hoe de vaste lasten lager kunnen worden en hoe een energierekening moet worden gelezen. Op dinsdag 10 maart wordt er, van 19.30 tot 21,30 uur, een workshop gehouden over minimaliseren in het gezin.

q www.vijfheerenlanden.nl/duurzaamheid.