Archief overgedragen

vianen • Het archief van de Stichting Jan Blanken Vianen 2018 is afgelopen week officieel overgedragen aan het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) in Wijk bij Duurstede. Uit handen van Harry Hoving en Henk Lammertink nam de opgetogen directeur-archivaris, Ria van Eerden, de archiefstukken in ontvangst.

De overdracht vond plaats om, zoals Lammertink memoreerde, "het archief laagdrempelig toegankelijk te maken voor toekomstige geïnteresseerden. Maar ook omdat de archieven van de gemeente Vijfheerenlanden bij het RAZU zijn ondergebracht, is het RAZU de meest geëigende organisatie om het archief van de stichting veilig te stellen."

Start in Wijk bij Duurstede

Lachend stelde Hoving vast dat de realisatie van het Jan Blanken monument in Wijk bij Duurstede is begonnen: "Ons eerste onderzoek over Jan Blanken leidde ons naar het regionaal archief om de stukken te bestuderen van de stichting, die in 1988 verantwoordelijk was voor de restauratie van het gietijzeren grafmonument van Jan Blanken aan de Sparrendreef te Vianen."

Schenking

De glunderende Van Eerden vroeg nog heel voorzichtig of de stichting het archief aan het RAZU schonk of in bruikleen gaf.

Na de bevestiging dat het om een schenking gaat, benadrukte Van Eerden: "Het archief van de stichting is in goede handen omdat het RAZU een faciliterende taak heeft als kennis- en informatiecentrum op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis. Het archief van de stichting maakt deel uit van de geschiedenis van de gemeente Vijfheerenlanden en is onmisbaar voor onderzoekers en geschiedenisliefhebbers nu en later."

Met de overdracht van het Jan Blankenmonument aan de gemeente en de overdracht van het archief aan de RAZU, zijn de werkzaamheden van Stichting Jan Blanken Vianen 2018 volledig afgerond en kan de stichting tevreden achteroverleunen.

q www.razu.nl