• Gespreksleiders Nick van den Tol, Bart Kappé en Olga Schraeven gaven uitleg.
• Gespreksleiders Nick van den Tol, Bart Kappé en Olga Schraeven gaven uitleg. Foto: Peter Verbeek

Bestaande gebied gaat helemaal op de schop

Park Monnikenhof wordt een juweeltje

vianen • 'Samen werken aan park Monnikenhof' deed zijn naam eer aan. Veel wijkbewoners hebben een actieve inbreng gehad en meegedacht over de inrichting van wat, afgaande op de sfeerimpressies, een fantastisch recreatief en educatief gebied moet worden voor jong en oud.

Nadat vorig jaar de nieuwe Parkschool is geopend, werd het tijd om na te gaan denken over de inrichting van de openbare ruimte in de directe omgeving. Er is een werkgroep geformeerd van tien wijkbewoners die, in samenwerking met beleidsmedewerkers van de gemeente, een eerste plan van aanpak hebben gemaakt. Onder grote belangstelling is dat drie weken geleden gepresenteerd in De Hoeksteen. Voor meer dan veertig aanwezigen zijn de plannen afgelopen woensdagavond nader toegelicht.

Omgekeerde weg

Onder de aanwezigen was ook Christa Hendriksen, wethouder van onder andere overheidsparticipatie. Zij is opgegroeid in deze Viaanse wijk en liet weten dat er haar heel veel aan is gelegen om dit project te laten slagen. Er is gekozen voor de omgekeerde weg: eerst moet er een plan op tafel liggen, en pas daarna wordt gekeken of alles gebudgetteerd kan worden. Wijkambassadeur Nick van den Tol presenteerde de avond, en hij nodigde werkgroepsleden Olga Schraeven en Bart Kappé uit om ook tekst en uitleg te geven.

In het voortraject zijn een stuk of acht bijeenkomsten gehouden waar ideeën zijn verzameld en op haalbaarheid zijn getoetst. Aan de hand van de bevindingen zijn diverse ontwerpen gemaakt waarin diverse thema's zijn verwerkt die bij de inrichting van het park gestalte zullen krijgen. Op een oppervlakte van omstreeks drie hectaren worden in elk geval locaties gesitueerd met aandacht voor natuurspelen, spelen voor de kleintjes tot 6 jaar, een hondenspeelplaats, sporten/ fitness, ontmoetingsplaats alsmede water, groen, broedgelegenheid, insecten, planten en natuurvriendelijke begroeiing. Daarnaast is gepleit voor het behoud van de fruitbomen, mogelijk uitgebreid met notenbomen.

"Het doel is een nieuw park voor en door de wijkbewoners, met ondersteuning van de gemeente", liet Van den Tol weten. "Er wordt gestreefd naar het ontwerpen van een toegankelijk en speels park waar men samen kan spelen, bewegen en beleven. Veel bewoners hebben niet te veel gebruik te maken van staal, beton en asfalt, maar vooral van natuurlijke materialen."

Volgens de leden van de werkgroep is er veel vraag naar een speelplek waar honden vrij kunnen lopen, maar wel met opruimplicht, en aangekleed met bankjes. Het één leidde tot het ander: centraal in het park voorzieningen om een langer verblijf mogelijk te maken, met toilet- en lichte horecavoorzieningen, mogelijk in combinatie met een ontmoetingsplaats voor jongeren.

Meer tijd

"Het realiseren van een project van deze omvang kost meer tijd dan op voorhand was verwacht. We zijn blij met jullie respons en de grote hoeveelheid aan ideeën die we hebben gekregen, maar het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om die allemaal te kunnen gebruiken om tot de inrichting van park Monnikenhof te komen. Door zelfwerkzaamheid van wijkbewoners kunnen de kosten echter aanzienlijk worden gedrukt", merkte Kappé op.

De volgende stap is om werkgroepen van maximaal zes personen samen te stellen die zich de komende weken gaan buigen over de zes eerder genoemde thema's. Daar zal ook worden besproken waar alles zijn plaatsje zou moeten krijgen. Op woensdag 18 maart wordt in De Hoeksteen een volgende bijeenkomst gehouden waar openheid wordt gegeven over de stand van zaken. "Het betreft een dusdanig groot gebied dat de inrichting in fases wordt uitgevoerd", liet Nick van den Tol weten. "Wanneer daadwerkelijk wordt begonnen is nog niet bekend, maar als het mij ligt al op heel korte termijn!"


Peter Verbeek