• V.l.n.r.: Mignon de Jong, Julian en Christiaan van Zwieten en Larissa de With.
• V.l.n.r.: Mignon de Jong, Julian en Christiaan van Zwieten en Larissa de With. Foto: Nico van Ganzewinkel

Julian van Zwieten is 2000e patiënt bij Larissa de With en Esther Bleeker

Huisartsenpraktijk groeit als kool

hoef en haag • Het is Julian van Zwieten, het tweejarig zoontje van Sharona Pouw en Christiaan van Zwieten. Julian en zijn moeder werden vorige week dinsdag in de praktijk aan de Limiet 15 in het zonnetje gezet door huisarts Larissa de With en doktersassistente Mignon de Jong.

Larissa de With startte de praktijk begin 2017, samen met Esther Bleeker. Ze kenden elkaar al van de middelbare school en hun wegen kruisten elkaar opnieuw nadat ze hun studies geneeskunde hadden afgerond in Amsterdam en Utrecht.

Mooiste beroep

Larissa is heel tevreden over de samenwerking. Ze vindt huisarts nog steeds het mooiste beroep van de wereld. Ondanks dat het heel hard werken is, vooral nu in korte tijd het aantal patiënten is gegroeid naar 2000. "Het is heel fijn dat je mensen in moeilijke perioden in hun leven mag bijstaan. Het is ongelooflijk wat mensen je in gesprekken toevertrouwen. Het relativeert vaak de probleempjes in je eigen leven."

Larissa en Esther hebben een brede kijk op gezondheid, of nog beter: op positieve gezondheid. Larissa: "Gezondheid is meer dan niet-ziek-zijn. Gezondheid wordt ook beïnvloed door je algehele welbevinden, je sociale netwerk, je dagelijkse werk." En dat zie je terug in de dagelijkse praktijk. "We vinden het heel erg leuk om tijdens een kwartiertje dat we een patiënt zien ook gewoon even een kletspraatje tussendoor te houden." Ook patiënten zijn heel enthousiast over de aanpak van de beide vrouwelijke huisartsen. "Ze luisteren en nemen echt de tijd om een diagnose te stellen. Heel blij dat deze twee jonge dames onze plaats(en) verrijkt hebben", zo luidt één van de reacties op Facebook.

In de huisartsenpraktijk zijn verder twee parttime assistentes werkzaam. Eén dag dag per week is er een praktijkondersteuner GGZ aanwezig. De helft van het aantal patiënten komt uit Hoef en Haag, de andere helft uit Everdingen, Hagestein, Zijderveld en Vianen. Op woensdag is er ook een spreekuur in het dorpshuis van Hagestein. Die voorziet in een grote behoefte.

Larissa en Esther huren sinds hun komst naar Vianen een ruimte bij fysiotherapiepraktijk Duin-Lobato aan de Limiet 15. Larissa: "We zijn druk in overleg met de gemeente en de ontwikkelaar om een mooie nieuwe locatie te creëren in Hoef en Haag. Het pand aan de Limiet zijn we inmiddels ontgroeid, dus we hopen snel over te kunnen."

Naast de huisartsenpraktijk is er in het geplande gezondheidscentrum in Hoef en Haag ook ruimte voor een fysiotherapeut, een psycholoog, een verloskundige, een logopedist, een diëtist, een bekken- en bodemtherapeut en een apotheek. Waarschijnlijk komen er in het centrum ook één of meer complementaire genezers.