• Laura Noijens en Annettha Vrijdag proeven vast het marktgevoel.
• Laura Noijens en Annettha Vrijdag proeven vast het marktgevoel. Foto: Peter Verbeek

Eerste snuffelmarkt in 2019 leidt tot vier markten in 2020

Paassnuffelen in De Hagen

vianen • Organisatie De Hagen nam vorig jaar het initiatief tot het houden van een snuffelmarkt bij winkelcentrum De Hagen. Dit jaar staan er vier op de planning, waarvan de eerste op zondag 5 april. De verwachting is dat de bezoekers bij een veertigtal kramen terecht kunnen.

In De Prenter worden wekelijks activiteiten gehouden voor wijkbewoners. Buiten is er echter bijna nooit iets te doen, en dat ging de echtparen Vrijdag en Noijens aan het hart. Zij voelen zich zó thuis in het gebied tussen de flats dat ze zich er graag voor willen inzetten om mensen te verbinden en te laten ervaren dat het fijn is om te genieten van gezellige bijeenkomsten en bezigheden.

Kleedjesmarkt

"Vorig jaar hebben we op Koningsdag een kleedjesmarkt voor kinderen georganiseerd", vertelt Annettha Vrijdag. "Helaas heeft het bijna de hele dag geregend. Daardoor hebben we ons echter niet laten ontmoedigen en we zijn gestart met het organiseren van bingobijeenkomsten in De Prenter: elke laatste zaterdagmiddag van de maand voor kinderen, en 's avond voor volwassenen. Dat loopt prima. Voor de jeugd, meestal zijn er dertig kinderen, is alles gratis, en 's avonds komen er inmiddels bijna veertig mensen!"

Afgelopen november is voor het eerst een snuffelmarkt gehouden. De organisatoren hebben contact gezocht met Roco Events uit Tilburg, dat niet alleen de kramen leverde maar ook veel kraamhouders heeft gerekruteerd. Zelf hebben ze de pr via de media, flyers, Facebookpagina en aankondigingen op de gemeentelijke matrixborden voor hun rekening genomen.

"Er waren 32 kramen, met een gevarieerd aanbod van zowel nieuw als gebruikt", zegt Laura Noijens. "Tussen 10:00 en 16:00 uur zijn er naar schatting omstreeks duizend bezoekers geweest, en daar was iedereen uitermate tevreden over. Och, voor een huur van slechts 25 euro voor een kraam was het een laagdrempelig en gezellig gebeuren. We hadden zelf drie kramen, met een verloting, ballen gooien en enveloppen trekken. Met de opbrengst daarvan hebben we een buffertje kunnen vormen voor het kopen van de prijzen en de limonade voor de kinderbingo's. Gelukkig kunnen we gratis gebruik maken van een ruimte in De Prenter."

Dit jaar staan er, naast de bingo's, vier snuffelmarkten op stapel. De Paasmarkt is op zondag 5 april, en de andere snuffelmarkten zijn op 14 juni, 13 september en 15 november. "We kunnen maximaal vijftig kramen kwijt, en er zijn er nu al bijna dertig verhuurd", laat Gerard Vrijdag weten. "Als organisatie spelen we in op Pasen door bekers met paaseitjes en een grote paashaas alsmede gebreide paashazen te verkopen. Wie een kraam wil huren kan zich aanmelden via gvrijdag@kpnmail.nl."


Peter Verbeek