• Astrid en André kijken heel tevreden terug op het afgelopen jaar.
• Astrid en André kijken heel tevreden terug op het afgelopen jaar. Foto: Dick Aanen

Het gaat super met Viaans Kaashuis

vianen • Het Viaanse Kaashuis van André en Astrid Bonouvrié verhuisde precies een jaar geleden naar een veel ruimer pand aan de overkant van de Voorstraat, op nummer 102. En dat bleek een prima keuze.

"We zijn echt dolenthousiast", blikt André een jaar later heel tevreden terug. "Het gaat echt super. We hebben veel meer ruimte voor onze consumenten, waardoor we veel meer hebben kunnen omzetten." De omzetstijging is vooral te danken aan de groei van het aantal verkochte kilo's Hollandse Beemsterkaas en de Stolwijker boerenkaas. Die blijven onverminderd populair. "Maar ook de verkoop van de door ons zelf gebrande noten is toegenomen. We verkopen nu speciale Overkant-mix. Maar daarnaast is er veel vraag naar onze bonbons, olijven, worsten, tapenades. En niet te vergeten onze advocaat, een streekproduct die we verkopen onder de naam Viaans Kaatje. Je merkt dat klanten geld overhebben voor echt ambachtelijk gemaakte delicatessen. Het zijn producten, waar mensen voor terugkomen."

André en Astrid kwamen zes jaar geleden naar Vianen. Ze hebben er nog geen dag spijt gehad. "Klanten waarderen ons, we hebben een grote gunfactor. Ons uitgangspunt is steeds geweest dat we dicht bij de mensen willen staan. We hebben altijd een luisterend oor, ook bij ziekte of geboorte."

Omliggende dorpen

Verheugend is volgens André dat er in de winkel ook veel (vaste) klanten komen uit omliggende dorpen als Everdingen, Hagestein, Lexmond, Hei- en Boeicop, Meerkerk en Ameide. "En voor onze heerlijke delicatessen komen ze zelfs uit Culemborg en uit Lopik. En vanaf april stappen hier ook weer veel bootjes- en campermensen binnen. Vooral die echte ambachtelijke winkeltjes zijn nog heel erg in trek bij toeristen."

André, Astrid en de twee parttime assistentes verwelkomen in de winkel ook veel gasten van Hotel Van der Valk en bezoekers van het Stedelijk Museum. "Je ziet dat de binnenstad van Vianen de laatste jaren weer steeds aantrekkelijker wordt." Vooral op vrijdag en zaterdag is het druk in de winkel. "De dagen voor Kerst was het echt topdrukte. We werden er helemaal hoteldebotel van. Maar dat geeft niet, we doen het graag."

André vindt het overigens ook heel fijn dat het Viaanse Kaashuis veel verzoeken krijgt voor het maken van speciale gifts, samengestelde delicatessen-pakketten voor een heel redelijke prijs. "We doen er een wijntje in, een stukje kaas, een notenmix, olijven." Er zijn tien van dergelijke pakketten in voorraad. "Maar speciale wensen honoreren we ook. Daar hebben we even tijd voor nodig. Daarom zou het wel fijn zijn als klanten zo'n bestelling even doorbellen, zodat ze niet hoeven te wachten."