Aquazoo open

leerdam • Gedurende de voorjaarsvakantie, van 15 februari tot 1 maart is de AquaZoo in Leerdam weer extra geopend. Op alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur.

q www.aquazoo-leerdam.nl


Chaos in Vianen door auto op paaltje

vianen • Op de Burgemeester Jonkheer Hoeufftlaan in Vianen is vorige week een bijzonder ongeval gebeurd met een auto van een bezorgingsdienst. De auto heeft op het laatste moment moeten uitwijken voor een tegemoetkomende auto die voorrang heeft. Hierdoor is hij op een paaltje geklapt. De bestuurder raakte niet gewond. Wel werd het eten koud. Het ongeval zorgde voor veel chaos in Vianen. Hierdoor stond er veel file. Ook de bussen van UOV konden er niet meer door.


Onderzoek naar vervuiling rivieren

vianen • De Lekjutters Vijfheerenlanden ontdeden zaterdag de oever van de voorhaven van het Merwedekanaal in Vianen van door het hoge water aangespoelde zwerfvuil. Oprichter van de vrijwilligersgroep, Maarten Kerkhof, had eerder die week al een stukje vloedmerk van 50x50 centimeter onderzocht op de aanwezigheid van microplastics.

"Naast mijn vrijwilligerswerk voor de Lekjutters heb ik mij ook pas aangemeld als vrijwilliger bij Schone Rivieren", vertelt Kerkhof. "Dat is een organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar de vervuiling van de rivieren. Binnenkort ga ik mijn toegewezen traject langs de Merwede onderzoeken en om te oefenen met de detailmeting nam ik een monster nabij de Lekbrug." In dat monster zaten 310 stukjes plastic en één stukje aluminiumfolie. Het gevonden plastic bestond uit 195 stukjes EPS (piepschuim), elf stukjes folie en 22 stukjes hard plastic.

Neopixels

"Twee bijzondere categorieën waren 18 stuks Neopixels, dat zijn grijze piepschuimkorrels die gebruikt worden voor spouwmuurisolatie, en 64 plasticgranulaat korrels, ook wel nurdles genoemd. Dit is een halffabricaat voor de plasticindustrie. Volgens schattingen van de Plastic Soup Foundation belanden er in de Europese Unie elk jaar ruim acht biljoen van dit soort korrels in de natuur, ofwel 23 miljard per dag."

In het najaar start Schone Rivieren ook met onderzoek langs de Lek als ze voldoende vrijwilligers kunnen werven. Wie ook iets wil doen aan het zwerfvuil, kan zich aanmelden als vrijwilliger via de Facebookpagina Lekjutters Vijfheerenlanden of bij Schone Rivieren:

q https://schonerivieren.org/