• ‘Dit deel is een paar jaar terug gerestaureerd.’
• ‘Dit deel is een paar jaar terug gerestaureerd.’

Geschiedenis: stadsmuur en -grachten

vianen • Wie het huidige stadscentrum van Vianen vergelijkt met middeleeuwse kaarten, ziet verrassend veel overeenkomsten.

Nog altijd zijn de rechte, op elkaar aansluitende straten omringd door stadsmuren en stadsgrachten duidelijk te herkennen. Dit stadsplan stamt uit de twaalfde eeuw toen Heilwich van Vianen en haar man Willem van Duivenvoorde de stad lieten aanleggen volgens een strak, hypermodern stadsontwerp. Verschillende straatnamen binnen en buiten het centrum verwijzen naar het verleden. Zo is de Langedijk aangelegd als een van de dijken die Vianen moesten beschermen tegen de Lek. Een dijk achter de stadsmuren, waarbij de muur ook beschermde tegen hoog water. Rob van der Wiel, bewoner van Langedijk 18: "Ik ben met de eeuwwisseling in Vianen komen wonen. In eerste instantie wist ik eigenlijk niets over de geschiedenis van de stad. Dit veranderde snel toen ik me ging verdiepen in de geschiedenis van mijn huis. In eerste instantie was ik vooral benieuwd naar wat het betekent om in een Rijksmonument te wonen, maar hoe meer je leest hoe meer je je ook gaat verdiepen in de geschiedenis. Dit was extra makkelijk omdat de vorige bewoner een prachtig fotoboek heeft gemaakt van de renovatie van het huis. In dit boek is ook veel aandacht voor de stadsmuren. Direct achter dit huis begint een van de overgebleven delen van de muur. Veel stenen van de oorspronkelijke muur zijn waarschijnlijk gebruikt bij de bouw of renovatie van huizen hier in de buurt."


Heeft u ook een bijzondere band met de geschiedenis van Vianen of een van de vele monumenten in de stad? Mail dan naar vrijstad@vianen.nl.