Afbeelding
Foto: André Bijl

Petitie voor veilige Jan Blankenbrug

vianen • Honderden inwoners van Vianen hebben in een petitie gericht aan Rijkswaterstaat opnieuw aandacht gevraagd voor de onveilige situaties op de Jan Blankenbrug.

Volgens de ondertekenaars is het fietspad te smal voor de fietsdrukte. "Het voldoet niet aan de huidige richtlijnen en normen." Ook de barrières tussen het fietspad en de snelweg bieden niet genoeg bescherming als dat nodig mocht zijn. Een ander bezwaar is dat er geen looppad is voor voetgangers, waardoor zij over het fietspad moeten lopen. "Los van de benzinedampen (bij westenwind) voel ik me bepaald onveilig achter dat beweegbare railinkje", zegt initiatiefnemer Bert K., die liever niet met zijn volledige naam in de krant wil. "Er zal maar eens een vrachtwagen scharen en dan houdt die vangrail helemaal niks. Dan vallen er slachtoffers. Het is een punt waar de uitrit, afrit naar Nieuwegein en het doorgaande verkeer samenkomen en dan is een ongeluk relatief snel gebeurd. En er is geen houden meer aan."

Breukelen

Eerder was er volgens de initiatiefnemer een stevig ongeval bij Breukelen op de snelweg, waarbij een inwoner van Vianen om het leven is gekomen, nadat hij door de middenberm was gereden en op de verkeerde weghelft was gekomen. Direct aansluitend las hij in de krant dat Rijkswaterstaat toch maar eens ging onderzoeken of er in de middenberm toch maar niet een vangrail moest komen, hoewel het voordien toch als veilig werd bestempeld aldaar."Het zou toch zeer wrang zijn als bij Vianen een calamiteit ontstaat, terwijl bekend is dat de situatie echt niet oké is. Laat het niet zo zijn als bij Breukelen dat Rijkswaterstaat pas in beweging komt als het te laat is. Een oud gezegde spreekt over verdronken kalveren, waarna de put gedempt wordt."

Het zou volgens de initiatiefnemer een prima optie zijn om de vrijkomende middelen van de te slopen stalen boogbrug in te zetten voor een nieuwe (fietsers)brug over de Lek. "Het zandlichaam van het oude zandlichaam zou kunnen worden versmald en elders gebruikt kunnen worden om het oude zandlichaam op te hogen. Vervolgens leg je er een mooie ranke fietsers- en wandelaarsbrug neer, met een mooi ontwerp, passend bij de voormalige Lekbrug."

Vorig jaar vroeg de Fietsersbond al aan Rijkswaterstaat om de oude Lekbrug (Boogbrug) te behouden als fietspad. Precies een jaar geleden vroeg het college van b&w van de gemeente Vijfheerenlanden ook al aandacht voor de verkeersveiligheid op de Jan Blankenburg. Behoud van de Lekbrug is voor het gemeentebestuur echter geen optie. Men opperde in de brief wel de mogelijkheid om het fietspad te verbreden. Dat kan onder meer door de barrières die het fietspad scheiden van de rijksweg te verplaatsen, iets aan de vluchtstrook te doen of de Jan Blankenbrug te verbreden.