• Het bedrag van 4.000 euro krijgt een goede bestemming.
• Het bedrag van 4.000 euro krijgt een goede bestemming. Foto: Peter Verbeek

'Watervlucht' blij met Rabo-cheque

vianen • Namens het Coöperatiefonds van Rabobank Lek en Merwede hebben Petra de Jong en Henri Wijnmaalen een cheque van 4.000 euro overhandigd aan de organisatoren van Watervlucht. Dat gebeurde donderdag in het Textielatelier van Kringloop Vianen.

Tieneke van Putten, inmiddels doorgegroeid naar bedrijfsleider, was de grote gangmaker achter de oprichting van Kringloop Vianen. Omstreeks een half jaar geleden zijn voorbereidingen getroffen om in het pand aan Hagenweg 7a een Textielatelier te vestigen. Enerzijds met de bedoeling om van resttextiel nieuwe producten zoals schorten, kussens, slopen, nachtkleding, speel- en hondendekens te maken. Anderzijds om sociale contacten te bevorderen tussen vrouwen die gelijktijdig een zinvolle invulling geven aan de uurtjes die ze over hebben.

"Op de bovenverdieping heeft het Textielatelier een naai- annex borduurkamer, een voorraadkamer en een verkoopruimte", vertelt Tieneke van Putten. "Dankzij een royale gift van het Oranjefonds hebben we vier professionele naaimachines en een borduurmachine aan kunnen schaffen. De meer dan twintig vrouwen die hier regelmatig komen zijn bezig met het opbouwen van een assortiment. Na de officiële opening (medio maart/april) starten we met de verkoop."

Watervlucht

Op 22 maart wordt in Vianen de openluchtvoorstelling 'Watervlucht' gehouden. Het verhaal speelt omstreeks 1800, toen het rivierengebied werd getroffen door een grote overstroming, en mensen letterlijk voor het wassende water moesten vluchten. Het decor wordt gevormd door de ontembaarheid en het ruige van de uiterwaarden, het volkse van de Buitenstad, het chique van de Voorstraat en de statige dominantie van de religie van de Grote Kerk. "Er doen meer dan tweehonderd spelers en figuranten mee, en in samenwerking met de Historische Vereniging Het Land van Brederode is vorig jaar al onderzoek gedaan naar de kleding die destijds werd gedragen door de verschillende rangen en standen in Vianen", vertelt Petra Spaninks. Zij is niet alleen voorzitter van Stichting Licht op Vianen, maar ook initiator/organisator van Watervlucht. "Femke Sikkema heeft het ontwerpen van de historische kleding voor haar rekening genomen. Een team van zo'n vijfentwintig naaisters, waaronder ook voormalige docenten textiele vormgeving, is vorige maand begonnen met het maken van de mannen-, vrouwen- en kinderkleding. Er mag gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van het Textielatelier, en daar zijn we heel blij mee. Voor de kleding wordt gebruikt gemaakt van resttextiel, maar ook van stoffen die we zelf hebben gekocht. Gelukkig hebben we nogal wat giften gekregen, onder andere van Martin Hendricks Uitvaartverzorging, AH en Jumbo. Ook de cheque die we van Rabobank Lek en Merwede hebben gekregen is welkom voor het maken van kostuums en decorstukken."