Afbeelding

'Henk Hofstede, gewoon een man van recht door zee'

vianen • Onder grote publieke belangstelling is afgelopen zaterdag de op 25 januari overleden oud-voorzitter van de CNV, Henk Hofstede, op de Algemene begraafplaats aan de Sparrendreef in Vianen begraven.

Als zoon van een landarbeider kwam Hofstede, geboren in 1937 in het Overijsselse Winsum, in aanraking met de agrarische wereld. Het is dan ook niet vreemd dat Hofstede zijn loopbaan begint bij de Nederlands Christelijke Landarbeidersbond.

In 1973 wordt hij lid van het CNV-bestuur, hij bekleedt verschillende functies binnen de vakbond waarvan hij in 1986 voorzitter wordt. Tot 1992 blijft Hofstede voorzitter, waarna hij in 1995 voor het CDA in de Eerste Kamer komt. Hofstede wordt dan woordvoerder sociale zaken.

UWV

Na het verlaten van de Eerste Kamer komt Hofstede in 2003 terecht in de raad van advies van het UWV.

Piet Fortuin, de huidige CNV-voorzitter, blikt terug op de termijn van Hofstede: "Hij was een innemende man. Met het vermogen om vol te houden als hij overtuigd was van de noodzaak om in actie te komen. Een goede organisator, geen scherpslijper."

De voorzitter noemt een van de bekendste uitspraken van Hofstede. "Wees niet te rechtvaardig, wees niet al te goddeloos".

CDA

Hofstede was ook actief in zijn woonplaats Vianen, tot voor kort als voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Grote kerk in Vianen. Ook tijdens ledenvergaderingen van het CDA in de voormalige gemeente Vianen sprak Hofstede een woordje mee.

Het CDA–Vijfheerenlanden laat bij monde van voorzitter Bart Bruggeman weten de familie van Hofstede veel sterkte te wensen.

"Wij zullen hem vooral herinneren als sociaal bewogen. Altijd de harmonie zoekende, niet neuzelen. Gewoon een man van recht door zee. Wij wensen zijn familie heel veel sterkte toe."